Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Recenze: Londýn pod nadvládou totality. Fantasy Vidořád navazuje na Kostičas

Vidořád od Samanthy Shannon je pokračováním ságy Kostičas.
Vidořád od Samanthy Shannon je pokračováním ságy Kostičas.  (Autor: Nakladatelství Host)
Autor: Zuzana Štíchová - 
18. října 2016
13:17

Druhý díl plánované heptalogie od Samanthy Shannon navazuje na úvodní knihu Kostičas. Fantasy sága od mladé spisovatelky, která musí čelit srovnání s autorkou Harryho Pottera J. K. Rowlingovou, musí být pro fanoušky nadpřirozena svěžím větrem. Hlavní hrdinka se postupně z outsidera šplhá výše na společenském žebříčku.

Z Bledého snílka se v druhém díle fantasy ságy stane Černá můra. Jak? To nebudu předem prozrazovat. Odnese to ale její spojenectví s mentorem a zachráncem Jaxonem Hallem. Paige se totiž musí rozhodnout, zda u ní zvítězí vděčnost, nebo touha po spravedlnosti. Obojí mít nemůže.

V klidu mohou být také fanoušci, nebo spíše fanynky, Strážce. Ačkoliv to na konci prvního dílu vypadá, že ho nějakou dobu neuvidíme, do děje se vrací poměrně rychle, i když už není jednou z hlavních postav.

S pomocí Strážce a ostatních Refájců, kteří se odhodlali vzbouřit, se Paige snaží o reformu londýnského syndikátu. Když už to nejde jinak a ostatní trvají na přehlížení nebezpečí, které představuje Nashira Sargasová, rozhodne se Paige využít k varování literaturu. Její komplicové sepíší laciný krvák pod názvem Zjevení Refájců, který se rychle stane v kriminálním prostředí hitem.

Děj ságy se z Prvního Šeolu vrací do Londýna, k Sedmi ciferníkům a Paiginu gangu. Poté, co je zavražděn Kmotr syndikátu Hektor, trénuje hlavní hrdinka o to odhodlaněji svou jasnovideckou schopnost. Nejprve pod vedením Nicka, poté se jí ujme Strážce. Trůn by měl připadnout podle všech předpokladů Jaxonovi, ale…

Skvělý příběh, kterému nechybí atmosféra, láska, zrada, chamtivost ani přátelství. Druhý díl už netrpí neduhem toho prvního, kdy se čtenář musí poměrně dlouho ve světě Kostičasu orientovat. Postavy nejsou černobílé, snad jen větší pohled do nitra Refájců trochu chybí. Přispívá to ale k napětí, které kolem těchto postav panuje. Na to, že Británie v moderních dějinách nezažila nadvládu totality, je absolutistický režim Scionu velmi zdařile a detailně vykreslen. Včetně „podvratné“ literatury.

Rozhovor o Kostičasu s autorkou ságy Samanthou Shannon:

Video  Mladá autorka fantasy Samantha Shannon by ráda, aby jednu z mužských rolí ve filmu ztvárnil Benedict Cumberbatch, seriálový Sherlock Holmes.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...


Samantha Shannon

Vidořád

Nakladatelství Host, 2015

519 stran

Hodnocení: 95 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi