Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Jasnovidci i vláda teroru. Autorka Kostičasu je „prokletá“ Potterem

Autor: Zuzana Štíchová - 
27. září 2016
12:47

Je to tak trochu k vzteku. Od mládí vám předhazují, že jste jako J. K. Rowlingová, autorka slavného Harryho Pottera. Vaše sága má podobně jako kouzelnický svět také sedm dílů a navrch přijedete na autogramiádu do Prahy a máte ho všude kolem sebe. Je totiž odpoledne před půlnočním spuštěním prodeje osmého dílu. Autorka Kostičasu Samantha Shannon si z toho ale nic nedělá. V rozhovoru pro Blesk.cz prozradila, co stálo za vznikem jejího unikátního knižního světa jasnovidců.

„Byly to vlastně původně dva oddělené nápady. Jeden byl o nadpřirozených bytostech kontrolujících Oxford, kde jsem studovala. A ten druhý byl o tajné společnosti jasnovidců a to vzniklo tak, že jsem pracovala v Londýně v oblasti, kde se prodávaly křišťálové koule, tarotové karty a podobně. Zkombinovala jsem tyhle dva nápady a vznikla série Kostičas,“ popsala 24letá Samantha Shannon.

Podívejte se na část rozhovoru s autorkou nové fantasy ságy:

Video  Mladá autorka fantasy Samantha Shannon by ráda, aby jednu z mužských rolí ve filmu ztvárnil Benedict Cumberbatch, seriálový Sherlock Holmes.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

S J. K. Rowlingovou jsem byla srovnávána dlouho před tím, než Kostičas vůbec vyšel. Bylo to většinou jen povrchové srovnání, jsme obě Britky, obě píšeme fantasy a jsou to sedmidílné série, a máme dokonce stejného vydavatele. Bylo to dost založené na tomhle,“ vysvětlila, proč je jí občas přezdíváno „nová Rowlingová“.

„Je hezké s ní být srovnávána, protože je jednou z mých oblíbených autorek. Ale zároveň nechci být známá jen jako další J. K. Rowlingová. Chci být sama sebou a… Je to velké jméno, se kterým jsem srovnávána, takže to bylo trochu děsivé,“ dodala.

I přes její mládí už se knížky, které napsala, překládají do 27 jazyků a její popularita postupně roste. Do češtiny je kromě úvodního dílu Kostičas přeloženo už také pokračování Vidořád. Třetí díl k nám dorazí zřejmě na podzim 2017.

Recenze: Kostičasu dejte chvilku, vyplatí se

Úvod sedmidílné ságy Samanthy Shannon má podle mého názoru pouze dvě slabiny. Název a prvních možná sto stran, na kterých chybí jakékoliv podrobnější vysvětlení světa, do kterého vás autorka nemilosrdně hodí. A plavte.

Co se týká názvu, časem jsem k němu přestala mít ten úvodní odpor, který možná ani neměl pořádné opodstatnění. Vysvětlení se dočkáte, tak jen vězte, že v originálu zní The Bone Season. Pro mě méně podivně.

Kromě toho ale není co vytknout. Příběh nepostrádá napětí, přátelství, zradu, touhu po svobodě ani určitý druh lásky. Je vidět, že autorka měla dost času celý svět promyslet. Příběhy prý podle své matky začala vymýšlet už v devíti letech, psát začala ve dvanácti. Původní britská města Londýn a Oxford jsou proměněna vládou tyranie. Ve světě Samanthy Shannon jsou jasnovidci pronásledováni a ukrývají se v ilegalitě.

Jednou z členek komunity je i 19letá irská dívka Paige Mahoneyová, která je krajinochodkyní. Jasnovidkyní, která se dokáže pohybovat v myslích jiných lidí. V roce 2059 je ale z Londýna, kde nelegálně pracuje pro jeden z jasnovideckých gangů vedených vidopánem Jaxonem, unesena.

Stane se vězněm Refájců, nadpřirozených bytostí ovládajících město Oxford. Jejím dozorcem se stane Strážce, vysoce postavený Refájec, který je pro ni strašidelný a fascinující zároveň. „Strážce je mou neoblíbenější postavou, ale nejraději píšu o Jaxonovi. On totiž není ani dobrý, ani zlý, je to zábava. Strážce jsem ale měla v hlavě jako postavu asi nejdéle, takže mi přijde jako starý známý,“ poznamenala k tomu Shannon s tím, že pokud by sama v tomto světě žila, chtěla by být podobně jako Paige členkou jasnovideckého kriminálního podsvětí.

Samantha Shannon zavítala před vydáním třetího pokračování své ságy do Prahy. Kostičas si získává pomalu popularitu i u nás. Samantha Shannon zavítala před vydáním třetího pokračování své ságy do Prahy. Kostičas si získává pomalu popularitu i u nás. | Helena Hrstková


Samantha Shannon

Kostičas

Nakladatelství Host, 2014

480 stran

Hodnocení: 90 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi