Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Recenze: Když vám nechtěné dítě rozřežou na náhradní díly pro potřebné

Recenze: Nechtěné dítě vám rozřežou na náhradní díly pro potřebné
Recenze: Nechtěné dítě vám rozřežou na náhradní díly pro potřebné  (Autor: nakladatelství Euromedia)
Autor: Dagmar Čechová - 
23. března 2016
15:43

Představte si svět bez potratů, kde nechtěné dítě buď odložíte na prahu domu zámožné rodiny, nebo ho v pozdějším věku „zrecyklujete“ doslova na náhradní díly. Představte si svět bez nemocí a zbytečné smrti, kde části rozdělených dětí pomáhají žít nespočtu dalších lidí. Přesně takový svět nabízí jedna z neuznávanějších moderních dystopií Bez šance.

Mír po válce mezi stranami za život a za volbu nastolí jedna hloupá poznámka. Nápad, jak ukončit spory na věčné téma potratů ve světě, řeší vše jednoduše. Nechtěné dítě mezi 13.–18. rokem můžete nechat takzvaně rozpojit. Jejich tělo bude rozděleno na části, které pak upotřebí nemocní nebo zranění. Dítě tak žije dál, ovšem ne pouze ve svém těle.

Právě v takové situaci se ocitá trojice hlavních postav příběhu – Connor, Risa a Lev. Před rozpojením prchají – ať už cíleně či nedobrovolně. Dá se ale obří mašinérii státu uniknout?

Ano, kniha je další teenagerskou dystopií, kterých v posledních letech vyšlo nespočet. Ne, není to brak – právě naopak, Bez šance autora Neala Shustermana patří mezi nejlepší moderní knihy tohoto žánru. Navíc poprvé vyšla už v roce 2007 – tedy dříve než známé Hunger Games nebo série Divergent.

A ačkoliv je kniha již téměř 10 let stará, naráží na stále aktuální a naléhavější témata, mezi která patří právě potraty, regulace obyvatelstva, cena života, ale i terorismus. Shusterman uhodil na hlavičku možná tím nejvíce bolestným a zároveň i nejvíce úderným způsobem – ukázal totiž to nejabsurdnější řešení.

Román Bez šance začíná přímo uprostřed děje a s ničím se rozhodně nemazlí. Nenudí táhlým ufňukaným úvodem a překvapuje originální myšlenkou. Samozřejmě ani zde nechybí některá klasická klišé, bez kterých dnes asi kniha nemůže fungovat – jako je například milostná zápletka dvou hlavních postav. Naštěstí ovšem není v centru dění.

Bez šance je napínavá a provokativní dystopie, která rozhodně zaujme i dospělé. Autor jako by v průběhu vyprávění navíc zůstával – na rozdíl od postav samozřejmě – objektivní vůči otázce správnosti rozpojování jako řešení problému. Znepokojující a zároveň fascinující myšlenka ovšem není jediná přednost této knihy – autor má schopnost čtenáře pohltit svým vyprávěním. Příběh je prostý nudných, či dokonce nelogických pasáží. A to všechno z něj dělá jeden z těch nejlepších ve svém žánru.


Neal Shusterman

Bez šance

nakladatelství Knižní klub, 2016

304 stran

Hodnocení: 95 %

Zobrazit celou diskusi