Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C

Udílení filmových medvědů je tu. K vidění bratři Coenové i Olga Hepnarová

Autor: ČTK, kle - 
10. února 2016
14:18

Mezinárodní premiéra filmu Ethana a Joela Coenových Ave, Caesar! zahájí ve čtvrtek večer 66. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Během 11 dnů se na něm představí 434 filmů a uskuteční se téměř 1000 promítání. Ve čtvrtek večer bude mít na festivalu světovou premiéru rovněž český film Já, Olga Hepnarová, který zahajuje sekci Panorama.

Organizátoři festivalu předpokládají, že na Berlinale celkem přijde stejně jako v uplynulých letech až půl milionu diváků. Tisíce lidí se určitě budou tísnit před hlavním festivalovým sálem už ve čtvrtek, aby spatřily hvězdy přicházející po červeném koberci na slavnostní zahájení. Mezi očekávanými návštěvníky jsou bratři Coenové, hvězdy jejich filmu George Clooney, Josh Brolin či Tilda Swintonová, ale také předsedkyně letošní festivalové poroty, americká herečka Meryl Streepová.

Zahajovací film festivalu patří mezi velmi očekávaná promítání, do hlavní soutěže však nezasáhne. Pořadatelé Berlinale do ní vybrali celkem 18 filmů, které se utkají o Zlatého a Stříbrné medvědy. Mimořádně silné zastoupení má v hlavní soutěži Francie, která se produkčně podílela na sedmi snímcích. Letošní držitele festivalových cen oznámí sedmičlenná porota 20. února.

Debutuje Olga Hepnarová

Letos bude na Berlinale představena také česká kinematografie, přestože v hlavní soutěži zastoupena není. Snímek autorské dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda Já, Olga Hepnarová o poslední popravené ženě v Československu otevře sekci Panorama, což jeho tvůrci označili za prestižní záležitost. Film bude soutěžit o cenu za nejlepší filmový debut a šéf sekce Panorama Wieland Speck ho označil za mimořádně působivý.

Další dva zástupce bude mít Česko v sekcích filmů pro mládež Generation 14+ a v sekci progresivních filmů Forum. V první z nich se představí Ani ve snu! režiséra Petra Oukropce, ve druhé film Petra Václava Nikdy nejsme sami.

Podle ředitele festivalu Dietera Kosslicka bude letos hlavním tématem Berlinale hledání štěstí. To podle něj úzce souvisí i s aktuální uprchlickou vlnou ve světě, k níž se také řada tvůrců filmovým jazykem vyjádřila, čistě „uprchlické“ Berlinale ale podle něj nelze očekávat. Filmoví fanoušci se podle Kosslicka v německé metropoli mohou těšit na širokou paletu žánrů i na filmy neobvyklého formátu, které se objeví i v hlavní soutěži: například portugalský snímek Cartas da Guerra (Dopisy z války) má podobu románu v dopisech, filipínský film Hele Sa Hiwagang Hapis (Ukolébavka pro smutné tajemství) zase trvá osm hodin.

Filmový festival je za dveřmi:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi