Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Fotka nemusí být ostrá a život nemusí být nudný, ohlíží se Robert Vano

Autor: val - 
1. prosince 2015
07:33

Nejsou to paměti a není to ani příručka. Fotograf Robert Vano představil ve svých 67 letech knihu Fotka nemusí být ostrá, kterou ocení jak jeho obdivovatelé, tak ti, kteří dílo tohoto muže neznají, stejně tak může být přínosná pro fotografy profesionály i pro ty, kterým slovo clona neevokuje nic než překážku ve výhledu.

Robert Vano se může řadit mezi nejznámější české fotografy. V knize Fotka nemusí být ostrá se vtělil do role muže, který nabyl dostatečné zkušenosti na to, aby je nyní předal dál. A nejedná se jen o zkušenosti profesionálního fotografa, ale o zkušenosti člověka jako takového. Ostatně sám v knize opakovaně zdůrazňuje, že na to, aby byl člověk dostatečně zdatný, potřebuje mnohaletou praxi.

Z pozice ostříleného barda s jakýmsi chladnokrevným nadhledem muže, jenž už dosáhl svého, radí začínajícím fotografům, jak zařídit první výstavu, jak sehnat agenturu nebo jak prorazit ve světě, stejně tak přináší životní moudra pro běžného člověka, kterému jsou blízké jen fotky z rodinných alb nebo reklam.

V tom tkví síla knihy, která vychází z rozhovorů fotografa s bývalou šéfredaktorkou časopisu Československá fotografie Soňou Lechnerovou. Životní i profesní moudra doplňují biografické vzpomínky na těžké a krkolomné začátky Roberta Vano, který v emigraci začínal jako kadeřník, až se stal asistentem známých fotografů a posléze i on sám stanul za hledáčkem fotoaparátu.

Jeho životní příběh i myšlenky, které často akcentují potřebu jedinečnosti a vyčlenění se z davu, jsou zajímavé a převedené na papír dobře plynou. Fajnšmekry z oboru zase potěší několik dosud nepublikovaných autorských fotografií. Čtení je to pohodové a poučné, a to pro kohokoli.


Robert Vano: Fotka nemusí být ostrá

Robert Vano, Soňa Lechnerová

Slovart, Praha 2015

Počet stran: 144

Hodnocení: 70 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi