Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Recenze: Sněží, sněží… aneb to pravé vánoční (ne)naladění

Sněží, sněží…
Sněží, sněží…  (Autor: euromedia.cz)
Autor: Veronika Šmídová - 
29. listopadu 2015
15:00

Zatímco za okny z pošmourné oblohy poprchává, v povídkové knize Sněží, sněží… panuje už ta pravá vánoční atmosféra. Husté závěje sněhu, blikající světélka,  24. prosince a tři příběhy, které by měly i toho největšího cynika svátečně naladit. Jak se údajnému bestselleru The New York Times jeho vánoční mise daří?

Všechny tři povídky z knihy Sněží, sněží… se odehrávají během Štědrého večera v malém městečku Gracetown. Ač každý z příběhů sepsal jiný autor, osudy hlavních postav se vzájemně proplétají a vypravěče z jedné povídky tak znovu potkáváte i v povídkách dalších. 

Jedním ze zmiňovaných autorů je John Green, který se do povědomí českých čtenářů zapsal především dílem Hvězdy nám nepřály. Sekundují mu v tuzemsku již méně známé Maureen Johnsonová a Lauren Myracleová. 

Hrdinkou prvního příběhu Johnsonové Zasněžený expres je šestnáctiletá dívka Jubilee, kterou místo štědrovečerní večere a rozbalování dárků čeká cesta sněhovou bouří za jejími prarodiči. Otce i matku jí totiž zatkli za výtržnosti v obchodním domě, kde se poprali o vzácnou vánoční dekoraci. Druhá povídka Johna Greena Vánoční zázrak vypráví příběh dospívajícího chlapce JP a jeho přátel, kteří se rozhodnou strávit 24. prosince v místním baru spolu se 14 bláznivými roztleskávačkami. V posledním příspěvku Myracleové Archanděl prasátek se čtenáři seznamují s dívkou Addie a jejím úkolem získat zpět ukradený vánoční dárek – malého čuníka. 

Kniha nemá ambice zabývat se řešením celospolečenských otázek nebo dělat hloubkovou psychologickou sondu do duší hlavních hrdinů. Popisuje prostě jeden ne tak zcela všední den v životě dospívajících postav, který může, ale také nemusí, mít dopad na jejich další budoucnost. S příběhy podobného formátu se již čtenáři setkali mnohokrát v jiných provedeních, bohužel mnohdy lépe zpracovaných.

Ve Sněží, sněží… totiž chybí jedna důležitá věc – pointa. I vykreslení jednoho obyčejného dne z života hrdinů může čtenáře dovést k jakémusi zamyšlení či vykrystalizovat v určité drobné poselství. Toho se ani v jedné z povídek nedočkáme, působí tak prázdně, ploše a jaksi zbytečně. Závěr každého vyprávění je zároveň jasný hned od počátku, není zde ani náznak překvapení či zvratu.

Knihu s tématem prvních lásek a problémů středoškoláků – i přes její chyby – nicméně mladší čtenáři zajisté ocení. Příběhům totiž nelze upřít čtivost, svižnost a občasné příjemné humorné ladění. Nebylo ovšem třeba, aby byly psány třemi odlišnými autory. Rozdíl mezi nimi se v podstatě stírá, všichni hrdinové jsou vykresleni podobným způsobem, není tu citelnější rozdíl ani ve stylu jednotlivých spisovatelů. Nepoznáte, jestli zrovna čtete část, kterou stvořil Green, nebo Johnsonová. 

Sněží, sněží… je milá, poměrně chutná jednohubka, na kterou si po dočtení už nejspíš nikdy nevzpomenete. Jako dárek pod stromeček pro dospívající dceru či syna je ale naprosto ideální.  


Green John, Johnsonová Maureen, Myracleová Lauren

Sněží, sněží…

Nakladatelství YOLI, 2015

264 stran

Hodnocení: 65 %

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi