Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Recenze: Nový Palahniuk je plný prvoplánové erotiky a nudy

Recenze: Nový Palahniuk je plný prvoplánové erotiky a nudy
Recenze: Nový Palahniuk je plný prvoplánové erotiky a nudy  (Autor: Profimedia, Odeon)
Autor: Dagmar Čechová - 
3. prosince 2015
15:20

Penny Harriganová se zaplete s bohatým a žádaným krasavcem, který ovládá ty největší firmy na světě. Zároveň také ovládá nezměrné sexuální schopnosti. Jenže tohle není 50 odstínů šedi a Penny skončí odkopnutá a zneužitá za účelem dosažení výdělku a ovládnutí lidstva.

Pohledný Orgasmaxwell, jak bohatému krasavci přezdívají média, se do Penny ovšem nezamiluje – dlouhé dny ji „mučí“ v posteli sexem. A ne jen tak ledajakým; testuje na ní tisíce výrobků z nové řady sexuálních pomůcek pro ženy, které mají „nahradit miliony mužů“.

Jenže později se ukáže, že Maxwell svými sexy růžovými výrobky chce ovládnout celý svět. Penny jako jedna z obětí touží po pomstě a po záchraně lidstva. Klišé? Ale Palahniuk takový už je.

Od doby Klubu rváčů už uplynulo spoustu vody a i autor sám se změnil – dalo by se říci až k nepoznání. Kvalita jeho knih má v posledních letech sestupnou tendenci a dá se bez příkras říct, že knihou Tvé překrásné já se Palahniuk dostal až na úplné dno.

Ačkoliv anotace příběhu zní zpočátku lákavě, velmi brzy se ukáže, že nabízela mnohem víc než celá kniha. Tvému překrásnému já chybí prakticky všechno, co by člověk od parodie, kterou se zdá být, čekal. Není vtipná, není objevná, není sarkastická ani ironická. Navíc je to strašná nuda.

Palahniuk se každou svou knihou překonával v míře podivností, nečekaných zvratů a zcela unikátním stylu. I tohle v knize chybí. Respektive podivnosti zůstaly, ale v takové míře, že člověka spíše znechutí. Autor se snaží za každou cenu tak silně šokovat, že působí křečovitě, trapně a nechutně. Navíc je to až moc prvoplánové, aby to fungovalo.

Co se s Palahniukem stalo? Pravděpodobně se vyčerpal nebo společnost přestala akceptovat jeho dílo jako dostatečné. Tohle je ovšem ukázka nevkusu a lenosti. Příběh nemá hloubku, postavy jsou ploché jako žehlicí prkno, děj není překvapivý ani zábavný.

Míra úchylností v této knize asi dosáhla možného vrcholu – kniha je už z principu prosycená sexem, ale vše, co popisuje, je buď klinické, nudné, nebo prostě nechutné. Pokus o antiutopii či jakýsi poukaz na úroveň společnosti se tentokrát prostě minul účinkem. Jediné, co Palahniuk zvládl, je skvělá úroveň jazyka. Chucku, prosím, vrať se v tvorbě do dob Neviditelných nestvůr...


Chuck Palahniuk

Tvé překrásné já

Nakladatelství Odeon, 2015

Počet stran: 264

30 %

Recenze: Nový Palahniuk je plný prvoplánové erotiky a nudy Recenze: Nový Palahniuk je plný prvoplánové erotiky a nudy | Profimedia, Odeon

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi