Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ticho před invazí? Rusko prý stahuje další vojáky k hranicím Ukrajiny

Rusové přesouvají na východní hranice Ukrajiny své jednotky. Také prý neoznačené, jako na Krymu
Rusové přesouvají na východní hranice Ukrajiny své jednotky. Také prý neoznačené, jako na Krymu  (Autor: EPA)
Autor: ČTK, simao - 
26. března 2014
22:49

Rusko už soustředilo při hranicích s Ukrajinou na 30 tisíc příslušníků armády a speciálních sil, což je o plnou třetinu víc, než byl stav z minulého týdne. Oznámila to dnes agentura Reuters s odvoláním na informace amerických a západoevropských bezpečnostních agentur. Chystá se další invaze, tentokrát na východ Ukrajiny? Volyňští Češi v oblasti již volají o pomoc. A tvrdí, že se situace skutečně zhoršuje.

Rusové prý dál podnikají vojenské manévry a svět trne, proč. Udané číslo přesunutých jednotek však může být podle expertů nepřesné, některé odhady se pohybují kolem 35 tisíc mužů, jiné uvádějí množství o 10 tisíc osob menší. Všechny údaje ale svědčí o tom, že Moskva do hraničních oblastí nové a nové vojáky vytrvale přesouvá.

Podle západních odborníků se na hranice přesouvají příslušníci ruských motostřeleckých a obrněných jednotek a útvary letecké podpory. Doplňují je speciální síly složené z bojovníků v uniformách bez označení, tedy stejní ozbrojenci, kteří před anexí operovali na okupovaném Krymu.

Důvod soustředění vojsk v hraničních oblastech je neznámý. Špionážní údaje o záměrech šéfa Kremlu Vladimira Putina nejsou k dispozici nebo jsou jen útržkovité, píše Reuters. "Nikdo ale nevylučuje, že se připravuje další ruská vojenská agrese," řekl informovaný americký činitel.

Volyňští Češi chtějí znovu požádat o pomoc

Dění na hranicích přitom napjatě sledují na Ukrajině i Volyňští Češi. Ještě jednou se prý dopisem obrátí na českou vládu se žádostí o pomoc, uvedla telefonicky ČTK předsedkyně Spolku volyňských Čechů v Žytomyrské oblasti Ema Snidevyčová-

Ta již počátkem března požádala české představitele o pomoc s návratem asi 40 rodin do původní vlasti. Česká vláda ale pro rozsáhlejší pomoc krajanské komunitě na Ukrajině zatím nevidí důvod. České ministerstvo zahraničí vyslalo v reakci na první žádost volyňských Čechů o minulém víkendu na severovýchod Ukrajiny tři pracovníky zastupitelského úřadu v Kyjevě.

Podle šéfa diplomacie Lubomíra Zaorálka zjistili, že česká komunita momentálně není vystavena žádné bezpečnostní hrozbě a snahy o návrat části volyňských Čechů jsou motivovány spíše ekonomicky a sociálně. "Krajané požadují od české vlády humanitární pomoc ve formě poskytnutí ubytování, garanci zaměstnání a dorovnání vyplácených penzí na úroveň obvyklou v ČR. Chtějí zároveň usnadnění či zrušení nostrifikační procedury vysokoškolských diplomů. V neposlední řadě krajané žádají zrušení podmínek pro udělení trvalého pobytu - to by však bylo v rozporu s platnou právní normou," přiblížilo ministerstvo požadavky volyňských Čechů.

Snidevyčová dnes tyto ekonomické motivy nepřímo potvrdila, nadále však tvrdí, že na Volyni se bezpečnostní situace zhoršuje a že tamní česká menšina potřebuje pomoc českého státu. Na Ukrajině přitom celkově žije asi 20 tisíc Čechů.

Video  Takhle Ruské jednotky obsadily základnu Belbek.  - Reuters
Video se připravuje ...

pepatiso ( 27. března 2014 17:50 )

ty větry né a né povolit!zkus 200dřepů,byl by v tom rus aby to nepovolilo!

kkkastr ( 27. března 2014 16:24 )

Ale ty jsi taky zloděj příživník kterému se nechce pracovat a necháš se živit z dávek. Proto se těch komančů tak bojíš že by byl zákon o povinnosti pracovat, viď, lemple?

reggina ( 27. března 2014 08:44 )

na Volyni je klid: http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krize-na-ukrajine/241868/vrazda-na-volyni-ukrajinskeho-neon acisticeho-radikala-nekdo-zastrelil.html

reggina ( 27. března 2014 08:32 )

zapomeli napsat, ze volynsti Cesi maji strach z fasounu, kteri se dostali k moci, ale podle Zaoralka je tam pohoda, nic jim nehrozi...

namoroman ( 27. března 2014 06:31 )

Naši vládcové na Čechy na Ukrajině kašlou z vysoka....fůůůůj! To píšu slušně.

Zobrazit celou diskusi