Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Putin: Král Vladimir, nebo novodobý Hitler? Bere si, co chce a nikoho se neptá, tvrdí Němci

Autor: simao, ČTK - 
21. března 2014
18:20

Bere si, co chce. Není to už jen ten mačo s puškou, ruský car na lovu. Je to pán světa. Král Vladimir. Tak o ruském prezidentovi nyní píšou v souvislosti s krizí na Krymu nejen v Německu. Jenže objevují se i četná přirovnání k diktátorům - především Adolfu Hitlerovi, který si vzal do hlavy, ovládnout (nejen) Evropu.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes podepsal krymskou-ruskou smlouvu o připojení Krymu k Rusku. O anexi poloostrova, který ještě nedávno patřil Ukrajině, je tak rozhodnuto i po ústavní stránce. "Blahopřeji všem obyvatelům země, všem občanům Ruské federace a obyvatelům Krymu a Sevastopolu k této události, která je nade vší pochybnost význačná," řekl prezident před podpisem dokumentu.

Zabrání Krymu přitom dělá z Putina v samotném Rusku oblíbenějšího politika! Dokazují to i poslední průzkumy, mezi které patří ten od agentury VCIOM. Putinovu činnost podle něj schvaluje takřka 68% Rusů, což se řadí mezi Putinovy rekordy.

Bild: Putin se nikoho o nic prosit

Jenže Putin se nemusí nikomu zodpovídat. "Opravdu silní muži nepotřebují žádný důvod pro to, co dělají. Prostě to udělají, protože mohou. Takový muž je i Vladimir Putin," píše německý deník Bild a pro ruského prezidenta má v souvislosti s krymskou krizí i další příměry. Třeba "Putin - muž, který bere, co chce. A ponižuje Západ." Podle Bildu aktuálně nejmocnější muž světa se nemusí nikoho o nic prosit. Německý list tak upozorňuje na vzestup z muže, kterému se svět čas od času posmíval kvůli jeho "macho" snímkům do půl těla a s loveckou puškou. To už je ale prý minulost.

981411:full:true:true

Ruský prezident zvládá i svou rétoriku, když vytrvale poukazuje na to, že "naši západní partneři v čele se Spojenými státy nedodržují mezinárodní právo a dávají přednost řešením skrze zbraně," upozorňuje Bild. Jenže jsou to právě ruské jednotky, které obsadily Krym. Putina prý nyní nikdo nezastaví, ani Washington, ani Brusel nebo Berlín, dodávají zneklidnění Němci. 

Sankcím západu se prý jen směje

Západ hrozí Putinovi především sankcemi. Podle ruských médií však ka sankcím přistupuje ruský prezident s humorem. Když se ukázalo, že se řada osob přítomných na schůzi bezpečnostní rady státu objevila na americkém sankčním seznamu, Putin prý se smíchem varoval: "Takoví lidé nás kompromitují, musíme se od nich držet dál". A dodal, že se pro svůj prezidentský plat rozhodl otevřít si nový účet v ruské bance Rossija, která byla zasažena právě sankcemi USA. "Je to, pokud vím, průměrná banka, osobně jsem tam účet neměl. Ale v pondělí si ho určitě založím. Vždyť ta banka má tak symbolické a zvučné jméno," poznamenal.

Putin jako Hitler

Zvučné jméno ve světě má v současnosti i Putin. Jenže místy mu ho západní kritici a demonstranti komolí. Třeba na Putler. Je to samozřejmě variace na známého nacistického vůdce Hitlera. Panují obavy, zda se mu mocný Putin nepodobá čím dál tím více. Činy Adolfa Hitlera a "krále Vladimira" již srovnala třeba Hillary Clintonová a podobně se vyjadřují i další západní politici a bezpečnostní analytici.

Hillary Clintonová, exministryně zahraničí USA: "Je to to samé, co Hitler udělal již ve 30. letech. Hitler nepřestával říkat: ´Nezachází se s nimi dobře, musím jít a chránit své lidi.´ A to je to, co nyní každého znervózňuje na Putinovi."

Kanadský premiér Harper: "Neviděl jsem tento druh chování od druhé světové války".

Ruský historik Andrej Zubov: "Tohle vše se již stalo dříve. Rakousku. Na začátku března 1938. Nacisté také chtěli vybudovat své království na úkor jiného státu."

Politolog, uznávaný bezpečnostní expert a Obamův poradce Zbingiew Brzezinski: "Putin následuje kurz, který je děsivě podobný Stalinovi a Hitlerovi."

Karel Schwarzenberg, exministr zahraničí ČR: "Když ve třicátých letech minulého století chtěl Adolf Hitler obsadit nějakou cizí zemi, vždy prohlásil, že musí chránit tamější Němce. Ať už šlo o anšlus Rakouska, obsazení našeho pohraničí, nebo útok na Polsko."

ninka64 ( 3. června 2014 23:05 )

Jediný kdo zabírá další a další území pro své vojenské základny je USA. Knírek patří Obamovi. USA má ve 130 zemích světa 730 vojenských základen. Rusko má mimo své území pouze 4 základny. Jednu v Sýrii a 3 v bývalých Ruských zemích. Tak kdo je agresor????

olkl ( 22. května 2014 08:51 )

olkl ( 22. května 2014 08:49 )

ještě chybí czrus...co zasírá celý internet svými česko, rusko, slovensko, tatarsko, anglicko - bolševickými výplody!

olkl ( 22. května 2014 08:48 )

Neplácej a nekoukej jen na propagandu...Jinak ti to tvá bolševická hlava neschroupne...

olkl ( 22. května 2014 08:47 )

Prosím doplnit kobylu...už zase kope..

Zobrazit celou diskusi