Turčynov reagoval na dnešní prohlášení velitelů ukrajinské černomořské flotily vystavených silnému tlaku ruských jednotek a krymských proruských dobrovolníků. Podle kapitánů ukrajinských plavidel z Kyjeva nepřicházejí rozkazy, jak se v napjaté situaci mají ukrajinští vojáci chovat.

Několik desítek bojových lodí a podpůrných plavidel ukrajinské flotily blokuje ruská armáda v krymských přístavech, část z nich už obsadila. Zvlášť napjatá je podle ukrajinských médií situace v Donuzlavském zálivu na západním pobřeží Krymu, v jehož mělkém ústí ruské jednotky potopily vraky ukrajinských lodí a brání Ukrajincům v evakuaci.

Jedno z plavidel zachovávajících věrnost Kyjevu, se dnes pokusilo uvolnit cestu na širé moře, ale neuspělo, protože se k němu další lodě nepřidaly, uvedl list Ukrajinska pravda. Podle kapitána plavidla Čerkasy si posádka dodávala odvahy bojovou písní z rusko-japonské války "Náš hrdý (křižník) Varjag se nepříteli nevzdá". Obává se však, že další ukrajinské lodě v zátoce se dohodly, že vyvěsí ruskou vlajku v sobotu, protože necítí podporu od ukrajinského státu.

"Pokud se v médiích píše, že vojáci nemají rozkazy, není to pravda," řekl Turčynov.

Náměstek ukrajinského ministra obrany Leonid Poljakov dnes podle listu Ukrajinska pravda řekl, že ukrajinské jednotky by se na Krymu "měly držet do doby, než budou zcela vyčerpány diplomatické prostředky řešení konfliktu".

Předseda ukrajinského parlamentu Turčynov na tiskové konferenci prohlásil, že Ukrajina za žádných okolností "nepustí agresora do země". Ukrajinská armáda podle něj "nesmí dopustit, aby ruská armáda vtrhla do vnitrozemí".