Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Čech zadržený na Maltě byl propuštěn na kauci! Doma ho chtějí za daňové podvody

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
13. února 2019
22:00

Ve středu propustil maltský soud na kauci Čecha, jehož policie minulý týden zatkla na ostrově Gozo na základě evropského zatykače. Informovala o tom maltská média. Ta Čecha identifikovala jako 40letého Marka D., o jehož vydání maltské soudy rozhodovaly i před rokem. Tehdy jej maltská justice vydala do České republiky, kde byl poté podle svého právního zástupce u soudu první instance odsouzen za daňové podvody.

Martin D., podle databáze české policie 45letý, se proti rozsudku odvolal. České úřady mu dovolily před zahájením odvolacího procesu vycestovat, uvedl jeho obhájce Roberto Montalto. Na Maltu se Martin D. vrátil loni v říjnu. Následně na něj byl vydán druhý evropský zatykač rovněž v souvislosti s obviněním z daňových podvodů a napomáhání trestnému činu.

Žádost o propuštění na kauci Montalto zdůvodnil tím, že české úřady „zneužívají systém“ a chtějí, aby Martin D. svědčil proti třetím stranám. Čech minulý pátek u soudu uvedl, že se nechce evropskému zatykači dobrovolně podvolit. Tvrdí, že jej v České republice zastrašuje policie v souvislosti s jeho bývalým obchodním partnerem.

V České republice byl odsouzen v případě takzvaných karuselových podvodů, při nichž se předstírá obchodní činnost mezi zeměmi EU, aby mohl být stát okraden tím, že vrátí obchodníkům údajný přeplatek DPH. Martin D. popírá, že se podvodů dopustil. Tvrdí, že byl na ostrově Gozo unesen a donucen podepsat usvědčující dokumenty.

Soud jej dnes propustil na kauci 3000 eur (přibližně 77 500 Kč) a osobní záruku 17 000 eur (bezmála 439 000 Kč).

Soudní řízení o vydání Martina D. do České republiky bude pokračovat příští měsíc, napsal list Malta Today.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání