Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Zlínský soud rozplétá znásilnění dvou holčiček: Vyslýchali i 14letého svědka

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: ČTK - 
13. února 2019
13:26

Čtením znaleckých posudků a výpovědí jednoho ze svědků pokračovalo ve středu u zlínského krajského soudu projednávání případu znásilnění a pohlavního zneužití dvou sester ve věku 14 a 13 let. Obžalobě čelí třiadvacetiletý muž z Uherskohradišťska, který vinu popírá. V případě prokázání viny mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Ze znaleckých posudků vyplývá, že se obžalovaný mohl k dívkám chovat dominantně a manipulativně. Má navíc sklony k agresivitě. Starší z dívek je podle znalkyně nadprůměrně inteligentní, její vnímání označila za přesné. Všeobecná spolehlivost její výpovědi je mírně snížená, lze ji však považovat za relativně spolehlivou, uvedla znalkyně. Inteligenci mladší z dívek vyhodnotila na hranici slaboduchosti. Podle posudku často reaguje impulsivně a nedomýšlí důsledky svého jednání. Má prý tendenci k účelovému zkreslování skutečnosti.

Podle obžaloby muž starší dívku na podzim 2015 znásilnil v obci na Uherskohradišťsku ve starém vagonu u rybníka. S dívkou poté údajně ještě několikrát ve vagonu a autě souložil už s jejím souhlasem, čímž se podle státního zástupce Lea Foltýna dopustil pohlavního zneužívání. V době údajného znásilnění se ve vagonu nacházel i čtrnáctiletý chlapec s mladší z obou sester, se kterou měl v té době vztah. U soudu řekl, že nejdříve všichni na místě popíjeli, poslouchali hudbu a bavili se. „My jsme pak zůstali v jedné místnosti, oni šli do té druhé. Druhý den řeč o žádném násilí nebyla,“ uvedl svědek.

Podle státního zástupce se obžalovaný v dubnu 2016 pokusil znásilnit v autě také mladší z obou sester. Obžalovaný už dříve uvedl, že měl v inkriminované době přítelkyni a se sestrami se už moc nebavil. Starší z dívek o něj prý usilovala. Když zjistila, že má přítelkyni, chtěla se mu podle jeho názoru pomstít. K mladší dívce muž uvedl, že s ní nikdy sám v autě nejel a že si často vymýšlí.

Už loni v březnu potrestal krajský soud muže za pohlavní zneužívání a omezování osobní svobody tříletou podmínkou. Předseda senátu Jiří Dufek tehdy v odůvodnění uvedl, že se v případě styku se starší dívkou na podzim 2015 nejednalo o znásilnění. Ze strany školačky šlo podle něj o pohlavní styk strpěný. Událost z dubna 2016, kdy se podle obžaloby muž pokusil znásilnit mladší dívku, soud tehdy vyhodnotil jako přečin omezování osobní svobody. Po odvolání státního zástupce však Vrchní soud v Olomouci kvůli procesním nedostatkům rozsudek zrušil a vrátil věc k novému projednání do Zlína.

Hlavní líčení bude pokračovat 27. února, kdy by měla vypovídat poslední svědkyně. Z dnešního hlavního líčení se omluvila ze zdravotních důvodů. Je pravděpodobné, že zazní i závěrečné řeči a soud následně vynese rozsudek.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání