Spoření se opět začíná vyplácet. „Úrokové sazby na spořicích účtech rozmrzají,“ potvrzuje situaci hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler. Jenže řada Čechů může na slušné zhodnocení úspor zapomenout.

Halíře dělají talíře

Tři čtvrtiny lidí mají své peníze na běžných účtech, kde se příliš nezhodnotí. Nevhodný účet, stejně jako nepravidelnost ve spoření patří podle odborníků k základním chybám, které vytváření úspor hatí. Úspěšně spořit je přitom podle odborníků možné i po malých částkách. Téměř každý čtvrtý Čech podle průzkumu spoří jen 100 až 500 Kč měsíčně. „Halíře dělají talíře,“ potvrzuje bankéř Radek Sedlák. Klíčem k úspěchu je ale pravidelnost.

Spořte pravidelně

„Spořit pravidelně je z psychologického hlediska velmi zásadní,“ říká psycholožka Martina Viewegová. Když totiž člověk selže u něčeho, co dělá pravidelně, spíše si to uvědomí a je pak o to důslednější. „Při nárazovém spoření si naopak lidé své chování často omlouvají tím, že danou peněžní částku zrovna opravdu potřebovali, a případné nepravidelné úspory odkládají na později. To se pak samozřejmě opakuje,“ dodává psycholožka. Různé způsoby spoření využívají spíše lidé s vyšším vzděláním a vyšším příjmem. Téměř vůbec naopak nespoří lidé bez maturity.

Kolik si ukládáme?

Češi si nejčastěji spoří 100 až 500 Kč měsíčně. Tuhle částku si měsíčně odkládá 23 % obyvatel. Pětina lidí spoří 500 až 1000 Kč a 19 % dotázaných mezi jedním až dvěma tisíci Kč. Více než 10 000 Kč měsíčně si je schopno ukládat 2,5 % Čechů.

Nejčastěji spoříme malé částky
Autor: ING

Bankéř radí: O penězích musíte přemýšlet

„Lidé si v dnešní době začínají uvědomovat, že běžné nebo spořicí účty ke zhodnocení jejich peněz již prostě nestačí,“ říká Patrik Madle, mluvčí ČSOB. Na klasický běžný účet bychom si podle něj měli nechat posílat mzdu. „Pokud si ale chceme spořit, ať už na bydlení, vysněnou dovolenou nebo na stáří, měli bychom využít jiné tomu určené produkty. Ideální je začít se státem podporovanými produkty, jako je stavební spoření a penzijko (doplňkové penzijní spoření). Vhodné jsou i pravidelné investice. Důležité je začít spořit co nejdříve a odkládat pravidelně i malé částky v řádech stokorun,“ zdůrazňuje Madle.

VIDEO: Období levných energií skončilo. Jak to vyřešit?

Video
Video se připravuje ...

Období levných energií skončilo. Fixovat cenu nebo změnit dodavatele, radí lidem poslanec Bauer Blesk TV