Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sebevražda v kauze Kuciak: Kdo je muž z identikitu? Oběšeného na půdě ho našla matka

Autor: yks - 
20. října 2018
08:47

Hrozba dalšího policejního výslechu, nebo osobní důvody vystupňované tlakem okolí? Nad smrtí Ronalda R. dosud visí řada otazníků. Šlo jednoho z původně zatčených mužů z okruhu pravděpodobných vrahů Jána Kuciaka († 27) a jeho snoubenky Martiny Kušnírové († 27).  Teprve pitva přesvědčivě ukáže, zda skutečně sešel ze světa vlastní rukou. Neodpoví ale na otázku, jaká svědectví si s sebou odnesl na onen svět.

Od doby, kdy slovenská policie vtrhnula do domů dosud poklidné slovenské obce Kolárovo a odvezla si odtud 8 lidí, uplynuly 3 týdny. Když den po svém zadržení zamířila Martina R. ve společnosti svého syna Ronalda na svobodu, jistě by ji nenapadlo, že o pouhých 20 dní později ho nalezne na půdě jejich domu oběšeného. Přesto právě to se ve středu 17. října stalo.

Nejspíš mu nikdo nepomohl

„Vedeme trestní stíhání a okolnosti vyšetřujeme, aby bylo vyloučeno cizí zavinění,“ sdělila veřejnosti krajská policejní mluvčí v Nitře Renáta Čuháková. Cizí zavinění bude skutečně záhodno vyloučit, protože Ronald stál pravděpodobným Kuciakovým vrahům blízko jako málokdo. S jedním z nich totiž patrně bydlel.

Vrahům byl nejblíž, jak to šlo

Za poslední tři týdny vyšla na světlo světa řada dosud neznámých okolností. Některé z nich pocházely ze svědeckých výpovědí, jiné tvořily materiální důkazy zajištěné kriminalisty v bydlišti podezřelých, i jinde. Policie má zato, že tlumočnice Alena Z. objednala prostřednictvím zkrachovalého podnikatele Zoltána A. služby bývalého policisty Tomáše S. a vysloužilého vojáka Miroslava M.

Vykonavatelem zločinu měl být policista Tomáš S., zocelený tréninkem získaným jako ochranka na lodích plavících se v nebezpečných vodách, hemžících se novodobými piráty. Toho měl na místo odvést Miroslav M., muž, kterého slovenská média už nyní označují jako nevlastního otce nešťastného Robina.

Mohl za všechno jeho identikit?

Když Tomáš S. stiskl spoušť devítimilimetrové zbraně, a uzavřel osudy mladého novináře a jeho snoubenky, použili slovenští policisté zvláštní lest. Vypustili na veřejnost schematický náčrtek, neboli identikit s Robinovou podobou. Prý se potuloval nedaleko místa činu. Prý je důležitý svědek. Kriminalisté připustili, že ve skutečnosti šlo o provokaci, která měla muže znervóznět.

Jisté je, že v tu chvíli se mladík i vrazi ocitli pod velkým tlakem. Ten se zúročil ve zvýšené komunikaci mužů. Není pochyb o tom, že ji kriminalisté odposlouchávali. Policisté tento trik využili ke sběru důkazů. Jak se ale podepsal na psychice dotčeného mladíka? Slovenští kriminalisté už připustili, že pěti ze zatčených osob aktuálně nic nehrozilo a mohly by vystupovat maximálně jako svědkové. Je tedy možné, že Ronald má s celou kauzou společnou maximálně adresu bydliště.

Vina policie to prý není

Psycholog Dušan Kešický se vyjádřil pro Nový Čas v tom smyslu, že není jasné, zda přímým spouštěčem sebevraždy byl skutečně zveřejněný identikit. „Za tím mohlo být i to, že pachatele znal a něco vyhodnotil tak, že by to pro něj v budoucnu mohlo představovat problém.“ říká

„Existují lidé, u kterých převažují negativní představy o budoucnosti, a on si mohl myslet, že se situace pro něj vyvine špatně,“ říká znalec lidských duší. Podle mínění Kešického dokonce ani policisté nemohli předpokládat, že Ronald patří právě mezi takovýto typ lidí. Proto mu nemohli preventivně nabídnout psychologa.  

Otázka motivu zůstává otevřená

Ať už se Ronald pokoušel uniknout před drtivou budoucností v jakékoli podobě, jisté je, že podle policistů byl Kuciak zavražděn kvůli své práci. Jeho snoubenka se prý prostě nacházela v nesprávnou dobu na nesprávném místě. Jaký motiv ale mohla mít tlumočnice Alena S., aby platila horentní milionové sumy za vraždu muže, kterého neznala a který o ní nepsal?

Nedávný zásah proti jejímu známému Mariánu Kočnerovi, o kterém Kuciak naopak psal velice rád, dává tušit, že jedna z linií vyšetřování nyní vede jeho směrem. Už nyní však zaznívají hlasy těch, kteří tvrdí, že u něj nekončí. Mohl Ronald R. vědět, kam pokračuje dál? Otázka zní jednoduše: Koho se mrtvý mladík svou smrtí snažil ochránit?

 

 

doktormediciny ( 20. října 2018 15:18 )

Podle mne psychicky labilni clovek muze byt dohnan k sebevrazde...

flora ( 20. října 2018 11:07 )

Ty promyšlená "provokace" mě přijde divná a snad i nešťastná. Pokud se tam nepohyboval a byl si tím jist a přitom si přečetl, že policie ví že ano, a hledá ho, .. co si takový člověk pak má myslet? Možná opravdu věděl něco, možná chtěl chránit matku, která je přítelkyní řidiče vraha a asi něco ví, možná se jen bál co s ním bude dál. A možná se ani sám nepověsil...

AliAlice ( 20. října 2018 10:08 )

Sebevražda?? To je ale náhoda,že ?

jasnovidec01 ( 20. října 2018 09:33 )

Prý je důležitý svědek. Kriminalisté připustili, že ve skutečnosti šlo o provokaci, která měla muže znervóznět......bravo...takhle policie vyšetřuje provokací.Tak teď budou tvrdit že to byl VRAH...a případ odloží jelikož je vrah po smrti.koza se nažrala a vlk zůstane nepotrestaný BRAVO...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání