Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Válečný veterán se zabarikádoval v domě: Házel granáty, 4 lidi zabil

Ilustrační foto
Ilustrační foto  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: bop - 
11. června 2017
09:44

Veterán z čečenské války Igor se podle televize Russia Today zabarikádoval ve svém domě v obci Kratovo nedaleko Mosky a z lovecké pušky střílel po kolemjdoucích. Když na místo dorazila policie a Národní garda, po policistech a vojácích házel pomatený muž granáty. O život připravil minimálně čtyři lidi, nakonec o něj přišel i on sám.

Igor musel během své vojenské kariéry spatřit skutečně hrůzné věci. Po návratu z Čečenska působil také jako těžkooděnec u policie či v jednotkách pro výjimečné situace, zažil si ale trauma, které ho hluboce ovlivnilo a voják dočista přišel o rozum.

Není známo, co šílený čin u muže vyvolalo, nebo jaké byly jeho pohnutky. Zčista jasna se zabarikádoval ve svém domě a z lovecké pušky střílel po každém, kdo se v okolí objevil. Dva lidé, které venku zasáhl, na místě zemřeli.

Na místo byla přivolána policie i Národní garda, nebezpečnou situaci měl pod palcem sám ministr vnitra Vladimír Kolokolcev. Šílený voják se ale nemínil vzdát nijak snadno. Na přivolané kolegy vrhal granáty, kterými zranil další lidi.

Bezradná policie přivolala kvůli vyjednávání také Igorova otce, který se synovi pokoušel domluvit, aby se vzdal. Ten však odpověděl pouze další střelbou. Dům, ze kterého Igor střílel, zachvátily v mezičase plameny. Policie hasičům zabránila v likvidaci ohně, takže časem shořel celý.

Útočníkovi se ale přesto podařilo vyváznout a střílet dál. V noci na neděli byl nakonec zabit. „Společná operace ministerstva vnitra a Národní gardy skončila. Střelec byl eliminován,“ sdělila mluvčí ministerstva vnitra Irina Volková.

Záchvat vražedného šílenství napáchal na nevinných obětech tragické škody. „Čtyři mrtví, několik zraněných,“ shrnula pro agenturu TASS situaci mluvčí ministerstva vnitra Tatiana Petrovová. Podle místních žil Igor v domě se svou matkou. Po prodělaném traumatu prý trpěl nespecifikovanou psychickou poruchou.

Jak reagovat při útoku střelce? Policie představila nový videospot.

Video  Jak reagovat při útoku střelce? Policie představila nový videospot  - Policie ČR - Krajské ředitelství policie hlavního města Prahy
Video se připravuje ...

prycsnima ( 11. června 2017 11:39 )

 Měl stanout před soudem a být odsouzen,pokud by mu bylo něco dokázáno.Ale takhle přišel zbytečně o život.Zo by se v čr nikdy nestalo.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání