V noci na středu se v prostorách zličínského obchodního centra uskutečnilo taktické cvičení zásahové jednotky z Prahy. To bylo realizované v rámci společného projektu k ochraně civilistů a zároveň jako reakce na situaci ve světě. Zkušenosti pak policisté budou moci využít pro vytvoření nových postupů zásahových jednotek, podobné cvičení totiž nebylo nikdy realizováno.

„Policie se musí zabývat přípravou na situace, které bohužel dnešní svět může přinášet. Je dobře, že policie je schopná v podobných případech reagovat rychle a profesionálně. Proto je důležité, abychom dále posilovali personální kapacity policie tak, aby např. prvosledové hlídky byly schopné reagovat na podobné případy po celém území ČR do 10 minut,“ řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Podívejte se, jak cvičení probíhalo:

Různé podmínky

Zásah proběhl hodinu před půlnocí. Pro účely cvičení byly připravené tři varianty situací, které vycházely z jednotného scénáře – v nákupní zóně hypermarketu začal střílet pachatel, který se posléze schoval v prostorách obchodu. Obě zásahové skupiny si při těchto jednotlivých variantách vyzkoušely různé způsoby zákroku i použité vybavení.

„Pro policii je velmi cenné, že může cvičit realistickou situaci v realistických podmínkách hypermarketu. Jde o první cvičení tohoto druhu a v podobných cvičeních budeme dále pokračovat. Toto cvičení ve spolupráci s měkkým cílem je jednou z mnoha aktivit státu při posilování zabezpečení veřejných míst s větším počtem osob,“ doplnil ministr Milan Chovanec (ČSSD).

 

Hrozba terorismu

Policisté si tak měli možnost vyzkoušet časovou náročnost zákroku v reálném prostředí a také, do jaké míry je možné využít krytů v otevřeném prostoru nákupní plochy.

„Není tak dávno od tragické události v Uherském Brodě a policie musí být připravena v případě, že se bude obdobný scénář opakovat. Proto taková cvičení považuji za nezbytnou součást policejní praxe, ve které budeme i nadále aktivně pokračovat,“ řekl policejní prezident Tomáš Tuhý.
Fotogalerie
7 fotografií