Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Střelba ve Virginii: Útočník vypálil stovku ran, zranil prominentního politika

Autor: nka, ČTK - 
14. června 2017
14:40

Prominentní člen republikánské strany byl dnes postřelen během baseballového tréninku ve Virginii. Podezřelý je ve vazbě, motiv střelby zatím není znám.

Střelec zaútočil po sedmé hodině ráno místního času během baseballového tréninku kongresového týmu před charitativním zápasem mezi týmy demokratů a republikánů ve městě Alexandria. Útočník vypálil padesát až sto ran puškou, než ho zpacifikovali policisté. 

Mezi postřelenými je republikánský člen Sněmovny reprezentantů Steve Scalise (51) , který je trojkou republikánů ve Sněmovně. Útočník ho trefil do boku, jeho zranění nejsou život ohrožující. Zraněni byli ještě čtyři další lidé včetně Scaliseových osobních strážců a poradců, z nichž jeden byl zraněn do hrudi.

Video: Na místě zasahovaly desítky policistů

Policie na hřiště dorazila tři minuty poté, co jim někdo nahlásil střelbu. Na místě zasahovaly desítky policistů. „Zatím nebudeme poskytovat další informace, než zjistíme, co se přesně stalo,“ řekl šéf místní policie Michael Brown. „Situace je stabilizovaná,“ ujistil.

Pachatelem je podle svědků běloch kolem 40 let. Jeho motiv není jasný. Podle nepotvrzených zpráv se ale neznámý muž na parkovišti před hřištěm kolemjdoucích před útokem vyptával, jestli na stadionu hrají republikáni, nebo demokraté. Očití svědci řekli televizi Fox News, že kdyby na místě nebyli policisté, kteří pachatele postřelili, „byl by to masakr“. 

Ke střelbě se vyjádřil už i prezident Donald Trump, který uvedl, že on i viceprezident jsou informováni a situaci průběžně sledují.

Levicový senátor Bernie Sanders, který loni soupeřil s Hillary Clintonovou o nominaci demokratů na prezidentský úřad, čin označil za hrůzný a vyjádřil nad ním smutek. Řekl zároveň, že útočník byl zřejmě dobrovolným aktivistou během jeho volební kampaně. Podle agentury AFP se Hodgkinson ze sympatií k Sandersovi vyznal na svém facebookovém profilu.

Tradiční baseballový zápas mezi demokratickými a republikánskými členy kongresu se koná každoročně už od roku 1909, jeho výtěžek jde na charitu. Letošní klání se mělo konat zítra na stadionu Nationals Park nedaleko Washingtonu.

 

karolcenter ( 15. června 2017 13:17 )

Čo to bol za strelca,vystrieľať toľko nábojov a žiaden úlovok

Zobrazit celou diskusi