Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útočník zapálil kasino na Filipínách, zabil 34 lidí a pak sebe

Autor: ČTK, val - 
2. června 2017
06:36

Nejméně 34 lidí zemřelo při nočním útoku v kasinu ve filipínské metropoli Manile. Informovala o tom v pátek místní média s odvoláním na úřady. Útočník podle policie zřejmě spáchal sebevraždu. Většina z obětí se patrně udusila kouřem z požáru způsobeného pachatelem.

Incident, který byl nejprve označován jako možný teroristický útok, podle úřadů s terorismem nesouvisel. K činu se sice přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS), podle šéfa filipínské policie Ronalda dela Rosy tak ale učinila v rámci snahy o sebepropagaci. Motivem mohla podle něho být snaha přijít v kasinu k penězům.

„Sám se upálil v hotelovém pokoji číslo 510,“ řekl policejní šéf k osudu patrně neúspěšného lupiče na tiskové konferenci. „Lehl si na postel, přikryl se tlustou dekou a zjevně se polil benzinem,“ dodal dela Rosa.

Útok na hotelový komplex v Manile Útok na hotelový komplex v Manile | ČTK

Střelec vtrhl v noci na dnešek do komplexu sestávajícího z hotelu a zábavního a nákupního centra a v tamním kasinu začal střílet do vzduchu a polévat benzinem a zapalovat hrací stoly. Z budovy začal stoupat hustý dým, který byl podle lékařů zřejmě příčinou smrti většiny z obětí. Útočník přímo do lidí nestřílel, uvedla policie.

České ministerstvo zahraničí ve čtvrtek večer SELČ řeklo, že nepředpokládá, že by v areálu byli Češi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi