Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Únos Čecha v Libyi: Pavel byl před 4 měsíci ještě naživu, tvrdí zdroj

Autor: shp - 
3. ledna 2017
09:15

Letos na jaře tomu budou dva roky, co byl v Libyi na ropném poli al-Ghání unesen Čech Pavel Hrůza. Jaký je jeho osud, není přesně známo. Objevují se ale indicie, že je stále naživu. Tvrdí to zdroj magazínu Respekt, který o osudu Čecha informoval ve svém posledním čísle.

Informace o tom, že není Hrůza mrtvý, má mít rakouská cateringová firma VAOS, pro niž Čech pracoval. Původně se uvádělo, že jako kuchař, což není úplně přesné. Hrůza sice tento obor vystudoval, jenže v Libyi měl pod sebou stočlenný tým lidí, kteří se starali o jídlo, pití a praní prádla. Jeho úloha tak byla spíše manažerská. Na poli al-Ghání zůstal po práci jako jeden z posledních s osmi dalšími lidmi. To se jim stalo osudným.

Že VAOS obdržel informaci o Hrůzovi, potvrdil Respektu zdroj z blízkosti firmy. Společnost prý před čtyřmi měsíci kontaktoval neznámý člověk, který se označil za prostředníka a tvrdil, že Čech je naživu. Rakouský poskytovatel cateringu je ale skeptický. „Tuto informaci nemůžeme potvrdit. Nemáme žádnou potvrzenou informaci, že je naživu nebo že není,“ řekl mluvčí VAOS Christian Wintersteiger.

Kdo zprávu ve společnosti přebíral a jak se VAOS zachoval, není jasné. A jak Respekt přiznal, neví to ani jeho zdroj. Vzkaz však neměl obsahovat žádný opravdový důkaz, že Hrůza žije. Únosci obvykle ukazují fotku, kde oběť drží noviny, na nichž je vidět aktuální datum. Tajné služby případ nadále vyšetřují, ale žádná nová zjištění z pochopitelných důvodů nekomentují.

Kdo přesně Hrůzu unesl, není ani po tak dlouhé době jasné. Média spekulovala, že šlo o teroristy z libyjské odnože ISIS. O islamistech mluvil také český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. Nikdy se to však nepotvrdilo. Je možné, že jde o menší skupinu únosců, která nekomunikuje ze strachu, že by mohla být odhalena a přemožena.

londynskypes ( 3. ledna 2017 12:12 )

tak tam nelezte ...starejte se o vasi zem

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání