Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

5 otázek o případech unesených Čechů: Platíme teroristům ze spících kont?

Autor: poe, map - 
28. srpna 2015
05:01

Pět Čechů zmizelo v Libanonu už v polovině července. Pátrání po mužích bylo oficiálně vyhlášeno 27. července, takže je tomu ve čtvrtek přesně měsíc. O případu nezvěstných mužů se toho však stále moc neví. Nově se jejich zmizení dává do souvislosti s únosem Pavla Hrůzy (50) v Libyii. Co si o tom myslí bezpečnostní experti?

Jakou roli hrály statisíce dolarů, které u sebe měla pětice Čechů před svým zmizením? Byly výkupným za dalšího Čecha uneseného v Libyi? Blesk od několika bezpečnostních expertů získal odpovědi na 5 zásadních otázek.

1. Znamená to, že Česko s teroristy vyjednává?

Vláda to nikdy nepřizná, ale s největší pravděpodobností ano. Podle expertů se o unesených občanech vždy vyjednává, i když třeba přes prostředníky. Nepřiznávají to, aby nepovzbuzovali k takovým činům další teroristy. I když – jak experti zmiňují – Američané zaujímají tvrdý postoj a oficiálně nevyjednávají, a stejně je teroristé unášejí.

2. Platíme teroristům výkupné?

To je ještě víc tabu než vyjednávání. Tato domněnka se objevila už při propuštění Hanči a Tonči ze zajetí. Jak to ale bylo, to se veřejnost nedozví. V libanonském případu se ale »profláklo«, že tam vysoká částka figuruje.

3. Hradí se to ze spících kont?

Je to zase velmi pravděpodobné. Tato konta, která ve spřátelených zemích zůstala většinou ještě z dob komunismu, jsou na to vhodná. Nikdo o nich neví a ty »zapřené« peníze na případné výkupné pak nikomu nechybí.

4. Jakou roli v případném vyjednávání mohl hrát armádní zpravodajec a veterán z Afghánistánu?

Vždycky je potřeba poslat do oblasti člověka, který má s tamními podmínkami zkušenosti. Zpravodajec Martin Psík na své misi stále vyhodnocoval bezpečnostní situaci, je tedy velmi kompetentní. Jak Blesku odpověděl jeden z expertů: Pokud byste tam poslali Jamese Bonda v kombinaci s Einsteinem, který tam nikdy nebyl, tak by to nemělo šanci na úspěch.

5. Proč tam ale jel s dalšími evidentně nezkušenými lidmi?

Zbylá čtveřice mu měla v nejhorším případě nejspíš vytvořit krycí příběh. Zřejmě se vůbec nemělo »profláknout«, že je napojen na armádu. Nakonec to ale prozradily zdroje z Libanonu.

Platí i jiní

  • Al-Káida a na ni napojené organizace získaly podle listu The New York Times díky výkupnému za posledních sedm let 125 milionů dolarů (přes tři miliardy korun).
  • Evropské vlády se k placení výkupného za své občany nepřiznávají, ale podle francouzského deníku Le Monde bylo v roce 2013 zaplaceno za propuštění čtyř rukojmích držených maghrebskou odnoží al-Káidy mezi 20 a 25 miliony eur.
  • Italská vláda podle bývalého rukojmího Domenica Quirica pro list The Wall Street Journal také jen předstírá před spojenci, že neplatí výkupné – únosci mu řekli, že ho nezabili jen proto, že »Evropané vyjednávají«.

ivoadler ( 28. srpna 2015 14:48 )

Už ho to přešlo, ale jeden čas snad každý den tvrdil, že se s teroristy nevyjednává. Přitom ono se vyjednává. Tak snad moh´ říct: v této věci podnikáme potřebné kroky nebo podobně. Naše občany nenecháme ve štychu. Né, on si musí vytahovat - s teroristy se nevyjednává. Tak takovouhle zásadovost si pan prezident mohl odpustit. Byla to lež.

jeromeklapka ( 28. srpna 2015 14:36 )

V článku veta,že podľa listu New York Times,si za posledných 7(sedem)rokov prišla Al-Kaida a ostatní vďaka výkupnému asi na 125 mil.dolárov a český chytráčik krat5 hneď potvrdí -jo,jo asi tých 230mil.dolárov naozaj dali za ty dvě české holky...

krat5 ( 28. srpna 2015 12:23 )

Přesně to si myslím taky a že se za holky platilo je víc než jisté, proto se s nimi nechtěl Zeman sejít a nechce o nich nic slyšet. Zřejmě to stálo opravdu těch 230mil dolarů. Akorát si myslím, že by měly státu něco vrátit zpět. Buďto ony nebo jejich rodiče, kteří vychovali takové dvě telata.

milan1959 ( 28. srpna 2015 11:30 )

Burešova auta začala řešit problém s uprchlíky?!?

zkzkz ( 28. srpna 2015 11:28 )

Zobrazit celou diskusi