Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Expert vyjednavač: Zeman zkomplikoval návrat uneseného Čecha

Autor: tmp, zb - 
11. února 2016
05:00

Porušení mezinárodní dohody a ohrožení všech unesených Čechů. To má podle experta na terorismus Adama Dolníka (38) na svědomí prezident Miloš Zeman (71). Ten totiž ve středu potvrdil výši výkupného, kterou Česko zaplatilo za Hanku a Tonču. Prezident se ale brání, prý nic nepotvrdil, jen odpověděl na „konstatační otázku“.

„Co říkáte tomu, že český stát zaplatil výkupné 145 milionů korun za Hanku a Tonču?“ Tak zněla otázka, kterou Zemanovi během besedy s občany položila žákyně 9. třídy Bětka Jirmářová (15) v Kornaticích na Rokycansku.

„Pokud vím, tak 150 miliónů korun, ale záleží, podle jakého kurzu to počítáte,“ opravil Zeman žákyni. „Víte, je to obrovské dilema. Představte si, že bychom nezaplatili a ty dívky by byly popraveny. Nebo, což je lepší varianta, zůstaly by v harému některého z únosců. Ale když riskujete smrt českých občanů, tak si ji téměř nikdy nebudete brát na svědomí,“ řekl prezident Zeman.

Unesený Čech v ohrožení

Podle světově uznávaného experta Adama Dolníka (38) je Zemanovo prohlášení neuvěřitelné a informace o výkupném by se neměly nikdy dostat na veřejnost, jelikož to komplikuje snahy o záchranu jiných rukojmích. „Potvrzení konkrétní sumy hlavou státu veřejně stanovuje laťku pro všechny budoucí případy – a žádný Čech, jenž se v budoucnu ocitne v rukou teroristů, již nebude mít šanci dostat se na svobodu za cenu nižší,“ uvedl expert.

České televizi pak Dolník v Událostech komentářích potvrdil, že unesený je ještě jeden Čech. „Zcela jednoznačně se těmito výroky v médiích snižuje prostor pro vyjednávání na propuštění ohledně dalších budoucích rukojmí a zároveň jsou rukojmí, kteří jsou dnes drženi, mezi nimi i jeden Čech a další rukojmí jiných národností, které uveřejnění této informace také ovlivňuje a ovlivňuje i vyjednávání o jejich propuštění. Na mysli měl patrně Pavla Hrůzu, který byl unesen v březnu 2015 z ropného pole v Libyi.

Jestliže vysoký politik potvrdí spekulaci v tisku, je pak podle experta složitější informaci bagatelizovat. „Je jasné, že když dojde k únosu, tak nějakým způsobem je stanovovaná cena, kterou únosci nasadí. Národnost je jednou z těch aspektů, podle kterých se cena stanovuje,“ řekl Dolník a naznačil, jakým způsobem se s teroristy vyjednává. „Bude velmi těžké říct, že se jedná o malou zemi, která je ve východní Evropě a je chudá,“ řekl České televizi.

Podle Dolníka vrhne potvrzení informace o výkupném negativní světlo na Českou republiku. „Protože v rámci rezoluce 2133 Rady bezpečnosti OSN je placení výkupného teroristickým organizacím porušením mezinárodních dohod,“ řekl Dolník.

Jde o vlastizradu?

Prezidenta kritizují i čeští politici. Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) vyjádření v oblasti národní bezpečnosti nikomu a ničemu nepomůže. První místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek chce dokonce po prezidentovi, aby odstoupil, jinak na něj prý podá ústavní žalobu za velezradu.

Sám Zeman se ale dle svých slov pouze vyjádřil ke „konstatační otázce“. „Já jsem vzal tuto konstataci na vědomí, byla publikována již před několika dny a říkal jsem jenom to, že je velmi těžké se rozhodnout o životě dvou českých občanek. To je vše, nic jiného jsem neřekl,“ uvedl Zeman. S tím souhlasí i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), podle kterého se Zeman vyjadřoval pouze v obecné rovině.

Jak se má chovat zajatý člověk? Jaké jsou metody vyjednávání? Celý rozhovor s bezpečnostním expertem Adamem Dolníkem čtěte v dnešním tištěném Blesku.

hejhej ( 11. února 2016 14:41 )

Pan experk je dosti pomýlený . Pan prezident nic nezkomplikoval, pouze opakoval, co bylo již dávno v mediích. Pro koho pracuje pan expert???? Pro USA, TOP09 nebo ODS???? Opět idioti se snaží špinit prezidenta. Ještě, že on je nad takové blbečky povznesený.

dfghjk ( 11. února 2016 13:47 )

dfghjk ( 11. února 2016 12:35 )

Se divím, copak vy bulvární škrabalové nestojíte o čtenáře? Dovol abych se zasmál . To by sis svému chlebodárci určitě říct netroufl !!!

tymitaky ( 11. února 2016 09:55 )

Kdyby Zeman dnes prohlásil, že zítra bude pátek, bude vláčen tiskem za únik utajovaných skutečností.

tgbg ( 11. února 2016 09:38 )

Jasná vlastizrada Zemana. Vlastizradu spáchal již podporou ruských fašounů a agresorů. Ostatně za jejich peníze byl zvolen prasidentem a teď musí plnit vlastizrádné rozkazy z Moskvy. Jak hluboko může člověk klesnout.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa