Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komentář: Starostové se přilepí na lidovce. Vyvedou je znovu ze Sněmovny?

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
26. března 2017
07:10

Konečně se stalo to, co se muselo stát. Šéf STAN Petr Gazdík se tak dlouho nabízel ostatním stranám jako „žádaná nevěsta“, až spíš coby prodejná holka utáhl lidovce. Spojení s KDU-ČSL do volební dvojkoalice teď formálně jednoznačně stvrdil i víkendový sněm STAN.

Nic samozřejmě ještě není definitivní. Volební koalici se STAN sice před týdnem velmi schválil i minisummit lidoveckých hlavounů, vše ale musí potvrdit i sněm KDU-ČSL. Její šéf a vicepremiér Pavel Bělobrádek to označil za 99procentní jistotu, takže být Gazdíkem, zkusím si ještě pro jistotu promluvit s Bohem nebo někým podobným.

Za prvé lidovci zatím riskantní spojení, které musí ve volbách pro vstup do Sněmovny získat minimálně 10 procent, schválili jen velmi těsnou většinou, když pro hlasovaly hlavně Čechy, zatímco proti tradičně vlivná Morava v čele s populárním Jiřím Čunkem.

A za druhé jde o lidovce, tradičně nejzákeřnější koaliční bratry. Podejte jim prst a snědí vám nejen obě ruce, ale i nohy a ještě to klidně popřou. KDU-ČSL a především její mecenáš, pražský developer Luděk Sekyra, sice dlouho přemýšlejí, jak z hlavně moravské strany traktoristů a katolíků udělat celostátní moderní partaj po vzoru německé CDU-CSU, spojení se STAN, kteří pro sněmovní volby nabízejí 1-2procentní preference, ale úplně není onou oživující injekcí. Gazdík taky může lidovce klidně znovu vyvést ze Sněmovny, kam se vrátili v roce 2013.

To pro STAN jde o logický pud sebezáchovy. Hnutí sice umí relativně uspět u místních a díky spojení s dalšími lokálními subjekty i v krajských volbách, i v těch posledních ale sám STAN utrhl pouhá 4 procenta.

Snad proto to Gazdík slavil dobré čtyři dny (procento zisku na den), v běžných stranách ale podobný výsledek bývá spíš momentem pravdy, kdy padají i hlavy. STAN je ve sněmovně sedm let přilepený na TOP 09, jejíž preference naznačují i konec, jinak ale nikdo neví, koho a co hnutí programově vlastně hájí. Tedy kromě svých vlastních obcí, jimž na úkor velkých měst přihrálo víc daní. Nikoho proto nepřekvapí, že třeba pražští lidovci nechtějí v čele kandidátky Gazdíka.

Spojením se STAN sedli lidovci na lopatu hrobníkovi, komentoval to jejich exšéf Cyril Svoboda. Je ironie, že právě on, hrobník, který KDU-ČSL vyvedl coby předseda ze Sněmovny. Něco na tom ale bude: součet dlouhodobějších preferencí i předešlých volebních zisků lidovců a STAN zatím moc nedává dohromady potřebných 10 procent volebního zisku. U STAN logicky potřeba přilepit se na jinou zavedenější partaj nepřekvapí, bez jejího jména celostátně v podstatě neexistují. U lidovců jde o boží masochismus.

Hnutí STAN bude ve volbách spolupracovat s KDU-ČSL:

Bocian ( 26. března 2017 07:59 )

Jen doufejme, že nějaké vypláchlé mozky je nebudou zase volit. Starostové jsou slizcí prospěcháři a křivule. Lidovci, to je hamba komentovat, ti by šli do koalice klidně i s komančama, jak už jednou dokázal expředseda lidovců Kalousek a lezou Bruselu do řiti v papučách.

Zobrazit celou diskusi