Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Komentář: Do Polska si pojede zavolat Mládek. A Sobotku zabolí cesta na Hrad

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
21. února 2017
17:35

Ministr průmysl a obchodu Jan Mládek, jehož trápení ve funkci se rozhodl ukončit premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, má pravdu přinejmenším v jedné věci. Jde o PR akci, tedy o styk s veřejností. Mládek byl totiž pro ČSSD několikrát takovou PR pohromou, že nemohl čekat, že by to přežil krátce před volbami. Zvlášť když o přežití bojuje sám Sobotka.

Premiér dostal od svých PR poradců radu, ať zkusí být lídrem, co nevede zemi a ČSSD zezadu, aspoň pár měsíců před volbami. Mládek nikdy nepochopil, že v moderní mediální politice je ministr hlavně komunikátor, zatímco agendu odpracují jiní. Ke svému konci vyšlápl už před časem, když na sjezdu ČSSD označil živnostníky za „parazity“, to ale ještě přežil. ČSSD po nich jde zle odjakživa, takže nešlo o nic nového. 

Stejně tak přežil i to, když ho vloni na podzim voliči vyvedli ze Senátu, pro ministra neobvyklé ocenění práce. Nechat ale svého náměstka Lubomíra Bokštefla, aby veřejně poslal za levnějšími mobilními tarify lidi do Polska, to už bylo moc i na Sobotku. Ten řekl, že komunikace Mládkova ministerstva „přímo uráží veřejnost“, a po loňských prohraných krajských volbách nechal padnout už třetího ministra ČSSD.

Za levnějším si jeďte do ciziny?

Nakonec tak možná dojde i na jím proklamovanou širokou ministerskou výměnu, jíž odmítly zbylé vládní strany – jen se bude týkat pouze ČSSD. V případě Mládka i celkem logicky: Mnohdy předražené české mobilní tarify bolí především chudší voliče ČSSD. Poslat je za levnějšími mobilními tarify do Polska je stejné, jako je poslat za levnějším a lepším jídlem do Německa. Byť je tam kdysi autobusy svážel „superguru“ Vít Bárta.

Navíc Mládek nedávno navrhl, aby si lidé nemohli sami u operátorů domluvit výhodnější cenu. Jestli chtěl ale Sobotka aspoň na Mládkovi ukázat, jaký je lídr, pak to znovu ukázal. I Mládka odvolal podobně jako předtím Svatopluka Němečka nebo Jiřího Dienstbiera. Nejdřív ho veřejně podpořil, pak ale přišel víkend – v politice vždy nebezpečný čas – a Mládek skončil. Pravda, agónie byla tentokrát aspoň o něco kratší.

Ještě ale určitě neskončila. Ministerskou výměnu musí ještě posvětit prezident Miloš Zeman a ten má rusofila Mládka rád, zatímco se politickým nebožtíkem snaží udělat Sobotku. Premiéra bude proto cesta na Hrad bolet jako vždy. Navíc jde i o načasování: ČSSD čeká za tři týdny volební sněm, a jak avizoval Zeman, může se tam stát cokoli. Prezident už vzkázal, že premiéra upozorní, že než se nový ministr seznámí s průmyslem, budou volby.

O odvolání Mládka hovořil Sobotka i v pořadu Blesku Ptám se, pane premiére:

Video  Sobotka o odvolání Mládka: Vaz mu zlomila „neuvěřitelná arogance“.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

 

     

joudajoudovy ( 22. února 2017 12:05 )

mas pravdu, byvaly komous jak noha gullivera.

joudajoudovy ( 22. února 2017 12:03 )

peto holce, a co tatka mladek? muskulatura a vyse IQ k nerozeznani.

sensadrak ( 22. února 2017 00:13 )

Kdyby ti ta "dívka" poch.cala stranickou legitimaci, to bys mluvil jinak, co?

pjotri ( 21. února 2017 19:05 )

Jak vidíš, o vzdělání to vůbec není. A určitě to nedělal zadara. Neumím si představit situaci, ve které je ministr jednoznačně na straně nadnárodních firem, takto mobilních operátorů, které ani nejsou ČESKÉ, místo, aby jim šlapal na paty. Pokud se tak chová, jsou za tím nějaký prachy od nich. Nedivil bych se, kdyby u některé z těch firem, začal po vyhazovu dělat, třeba, jako "bezplatný" poradce, tedy bez odměny. To by bylo stejně podezřelý, jako bych ja chodil zadara do práce. A za nějaký čas si koupí půl dědiny, nebo podezřele levné třeba solární elektrárnu.. Viz Křišťálový Standa.

6010 ( 21. února 2017 18:37 )

Mládek to prostě posral. A to s telefonama i s plynem.Zajímalo by mne, co má za vzdělání tento člověk?

Zobrazit celou diskusi