Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Komentář: V Česku se potlouká nebezpečný člověk. Prezident, co to neudrží

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
12. ledna 2017
12:20

Prezident Miloš Zeman trpí zřejmě stále větší slabostí pro teroristy. Neexistuje už snad jediná jeho spanilá krajská jízda, rozhovor nebo jen cigárko na uvolnění, aby nám neslíbil teroristický útok. Má nás prostě rád. Teď ale přestřelil i on sám, když ho během rozhovoru pro Český rozhlas Plus stihla zlá „informační inkontinence“.

„Na našem území se potlouká jistý člověk z Maghrebu, nesmím uvést jeho jméno, který je důvodně podezřelý ze spolupráce s teroristickými islámskými organizacemi,“ řekl prezident v rozhovoru s tím, že dotyčný muž pochází z Maroka, Tuniska, Alžírska nebo Libye. Tím ovšem neskončil. Na dotaz, jestli náhodou nepouští do éteru tajnou informaci, dodal, že tím ohrožuje pouze zmiňovaného muže. „Já bych si dokonce přál, aby byl ohrožen,“ přidal ještě moudře.

Aha. Teď je dotyčný – jestli někdo takový vůbec existuje a místo údajné informace zpravodajských služeb, na něž se Zeman anonymně odvolává – fakt ohrožený; ví, že po něm jdou agenti i prezident, což v Česku začíná být poslední dobou těžké rozlišit.

I když: BIS, současní i bývalí agenti a stejně tak i premiér či ministři vnitra a obrany se od Zemanova teroristického poplachu tentokrát radši rázně distancují. „Takových lidí bylo sledováno víc. Je lepší, když se to děje neveřejně a utajeně,“ sdělil například ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a přidal, že Česku nehrozí žádné větší nebezpečí. Prezident je v tom tentokrát sám.

Dokonce tak sám, že zažehl i nebývale ostré vyjádření bývalého šéfa BIS Jiřího Růžka. Ten v podstatě naznačil, že je prezident zralý buď na policejní vyšetřování, nebo Chocholouška z filmu Jáchyme, hoď ho do stroje. „Já jsem měl s panem Zemanem svého času co do činění. A vím, co je to za člověka. Pan Zeman je schopen říci cokoli a už mě to nepřekvapuje. Musí to vyhodnotit ti, kdo jsou k tomu povolaní: orgány činné v trestném řízení a politici. Pokud je některý ředitel zpravodajské služby dotčen, ať se ozve,“ řekl Růžek.

Těžko říct, jestli se Zeman inspiruje Donaldem Trumpem, který taky řekne cokoli a jehož má tak rád. Tohle totiž není žádná politická nekorektnost nebo vyčpělý bonmot, ale obyčejná hloupost a šíření paniky. Představte si, že patříte mezi obdivovatele, co visí na každém jeho slovu, a teď vám prezident jen tak mimoděk řekne, že se tady někde venku potlouká nějaký africký terorista, co vás nemá rád.

Jen mě napadá: co na prezidentova slova asi říká vnitrácké „centrum pravdy“, které nás má chránit právě před poplašnými zprávami? Máme se bát, anebo klidně vyrazit do ulic? Zemanovo prezidentování samozřejmě občas připomíná všechno jen ne prezidentování. Jenže i tak je i Zeman pořád prezident.

Být zahraniční zpravodajskou službou, a teď nemyslím ruskou, už do Česka radši nepošlu jedinou informaci týkající se terorismu. Ať to tu klidně bouchne.

O terorismu prezident Zeman mluvil i v nedělním rozhovoru pro Blesk.cz v pořadu S prezidentem v Lánech:

Video  O teroru, Chartě 77 i odchodu Forejta: Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech  - Blesk
Video se připravuje ...

annael ( 13. ledna 2017 18:07 )

Mělo by mě překvapit, že má primitiv s prázdnou hlavou fakta za bláboly? Asi ne .....

annael ( 13. ledna 2017 14:02 )

Vyjadřuješ se jako primitiv, jako správný primitiv se nezmůžeš na žádný protiargument, jen se pokoušíš o primitivní osobní výpady, tudíž jsi skutečně primitiv od kterého je mi hodnocení mě samotné leda k smíchu. Zkus se kapku vzdělat ať tu nejsi debila. Pro začátek bude stačit nastudování Ústavy.

annael ( 13. ledna 2017 13:14 )

Ty jsi ale primitiv Nazývat tajnou vnitřní bezpečnostní informaci "tajemstvím", to už chce pořádný kus debility Tato informace byla naprosto tajná dokud ji hovado Zeman veřejně nevyžvanil. Do té doby o ní nikdo krom tajných služeb nevěděl, nikdo o ní nepsal. To že se ta Zemanova zhovadilost poté všude rozmázla, je naprosto v pořádku. Když hovado co si hraje na prezidenta přímo ohrozí mezinárodní spolupráci tajných služeb a tím potažmo bezpečnost vlastní země, rozhodně by mu to nemělo projít.

alenam ( 12. ledna 2017 21:13 )

Jak to ví? No není tak blbej jako ty. Ty bys nezvládnul ani toho agenta s teplou vodou

alenam ( 12. ledna 2017 21:08 )

Když už Zeman tu tajnou informaci vykecal do médií, tak už není tajná a je úplně jedno kdo další o tom Zemanovym fatálním selhání mluví nebo píše. Stejně má Zeman kliku, že má imunitu. Za vyzrazení tajné bezpečnostní zprávy je pěkná pálka. Nemít imunitu, už by živej z kriminálu nevylez.

Zobrazit celou diskusi