Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Komentář: Poslanci schválili lex Babiš. Nejvíc tím pomohli Babišovi

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
11. ledna 2017
13:30

Poslanci přehlasovali veto prezidenta Miloše Zemana a schválili tzv. lex Babiš. Tedy novelu zákona o střetu zájmů, která výrazně omezuje možnost členů vlády podnikat včetně médií. Vicepremiér, šéf ANO a majitel Agrofertu Andrej Babiš se tak bude muset zbavit svého rozsáhlého podnikatelského impéria. Čemu to prospěje?

Lex Babiš se novele nepřezdívá náhodou. Bude sice platit obecně, svými parametry je ale šitá na Babiše. Ne náhodou. Kromě poslanců a senátorů, z nichž se většina spíš než voleným funkcím taky věnuje podnikání, máme zkušenosti s bohatými podnikateli v politice včetně majitelů médií dávno: Karel Schwarzenberg a Respekt nebo Ivo Valenta a Parlamentní listy a regionální noviny. Zatím však nikoho velikosti, vlivu a záběru Babiše, druhého nejbohatšího Čecha.

Že podnikatelé jeho typu po vstupu do vysoké politiky parkují nebo „odklánějí“, jak říkáme u nás, svá podnikatelská impéria, bývá zvykem i v zaběhnutějších demokraciích. Díky lex Babiš to teď čeká i Babiše. Ten už předem oznámil, že své firmy do konce ledna odloží do svěřenského fondu, který svěří některému ze svých důvěrníků z podnikání. Jak už to v demokracii bývá, svých firem se tím zbaví spíš formálně, vliv si uchová.

Anketa
Souhlasíte s tím, že poslanci zákonem odstřihli Andreje Babiše od podnikání?
počet hlasujících: 2402
Anketa
Souhlasíte s tím, že poslanci zákonem odstřihli Andreje Babiše od podnikání?
Ne.
86 %
Ano.
14 %
počet hlasujících: 2402

Skutečně však Babiš zbaví hlavního argumentu politickou konkurenci: Kromě ODS a TOP 09, které spolu soupeří o hegemonii ve stále těsnějším pravicovém chlívku, především svého hlavního soupeře ČSSD, jež proto za lex Babiš nejvíc bojovala. I když i její boj je relativní; argumenty k vetu psala Zemanovi i poslankyně ČSSD Marie Benešová, která tak pomáhala vetovat zákon vlastní partaje.

Hlavní argument tradičních politických stran proti Babišovi doteď zněl, že je díky podnikání ve střetu zájmů. Babiš na to vždy odpovídal, že je na rozdíl od kmotrů a jiných politiků podnikajících přes své matky, manželky nebo milenky aspoň v transparentním střetu zájmů: Všichni vědí, co všechno vlastní, a přesto ho volí. Tím, že teď Babiše tohoto střetu zájmů formálně zbavili a navíc podle svého vlastního zákona, se jeho političtí soupeři zbavili i automatického argumentu.

Majiteli Agrofertu mírně znepříjemnili život, sobě ale neudělali nejlepší reklamu: Už ve sněmovní diskusi, přenášené ČT, si poslanci ANO dali práci, aby lidem řekli, jak podivně podnikají-nepodnikají jejich kolegové z jiných stran. Lex Babiš taky personifikoval letošní volební souboj: Premiér Sobotka dělal z vicepremiéra Babiše mediálního manipulátora, jenž ho za to nazval zrádcem. Za Babiše se postavil prezident Zeman, který má Sobotku taky za zrádce. Prostá mocenská matematika vám napoví, kdo tahá za kratší konec.

Lexem Babiš navíc poslanci zbavili babišovského stigmatu nejen Mladou frontu Dnes a Lidové noviny. Doteď mohli svou diskreditaci v nich diskreditovat vlastnictvím Babiše; odteď jsou to seriózní deníky bez vicepremiérova vlivu. A pokud ne, nestojí jejich lex Babiš za nic. Babiš samozřejmě měl své podnikatelské impérium odložit hned po vstupu do vysoké politiky. Jestli se ho tím ale teď tradiční politické strany chtěly zbavit, spíš mu krátce před volbami pomohly.

Vše o lex Babiš čtěte zde

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

paulfinance ( 12. prosince 2017 05:20 )

Dobrý den, jsem pan Paul Moritz, legitimní a spolehlivý věřitel. Vydávám půjčky za jasných a srozumitelných podmínek s úrokovou sazbou 3%. Vydávám půjčky na podnikání, osobní půjčky, studentské půjčky, půjčky na auta a půjčky na splacení účtů. Pokud potřebujete půjčku, musíte udělat okamžitý kontakt s mnou přímo na adrese: paulhelpfund@yahoo.com Bůh ti žehnej. Pozdravy, Pan Paul Moritz E-mail: paulhelpfund@yahoo.com

joudajoudovy ( 12. ledna 2017 07:31 )

schizofreniku, bez se uz konecne prebalit a utrit si jedovatou slinu, ktera je nasycena moci a nech se obskocit socialni pracovnici, aby ti klesly hormony. chudak tvoje stara matka....

joudajoudovy ( 12. ledna 2017 07:23 )

rozdil mezi babisem a ostatnimi kriklouny z konkurencnich politickych stran. podnikani babise je pruhledne - obcan si na netu muze vyhledat informace o zisku, odvodu dani, vysi i druhu dotaci pro jeho firmy. politici holdujici pro lex babis (ptaci, topaci, komousi, socani, flarnici) - obcan si na netu nemuze vyhledat informace o zisku, odvodu dani, vysi i druhu dotaci pro jejich firmy, ktere jsou psane na manzelky, deti, rodice, sourozence, kamarady, milenky, a timto se jejich podnikani stava nepruhledne. cesko je stale rajem zlodeju i pokrytcu, a proto babis vpred!!! jmenny seznam poslancu, ktere nevolit a u kterych si proverit jejich majetkove pomery, neb mnoho z nich do snemovny prisli v dobe, kdy bydleli v panelaku, jezdili v trabantu, skodovce ci zigulu. a nyni? vymluva, ze na rozsahly majetek nasetrili z poslaneckych nahrad je zavadejici, neb nahrady slouzi k provozu poslanecke kancelare ci doprave a tudiz je nelze pouzit na nakup nemovitosti. vidim to jako zneuziti financi. dalo by se hovorit i o zpronevere. http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?g=64999&l=cz

Pollo ( 12. ledna 2017 07:17 )

 Probuzení bude bolet

marcela47 ( 11. ledna 2017 21:34 )

Však nové volby Sobotkovi ukáží.

Zobrazit celou diskusi