Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Komentář: Popravy, čistky a stabilita. Západ si opět hýčká islámského despotu

Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
20. července 2016
05:40

Je to ironie, ale každý skutečný demokrat musel slavit, když viděl armádní puč v Turecku. Ano, armádní puče ve světě úplně nenosí demokracii, jak víme nejen z islámského světa, ale i ze zkušenosti s jihoamerickými juntami: obvykle následují krvavé diktatury. Jenže Turecko je opačný případ. Tady armáda obvykle zasahuje, když k diktatuře míří demokraticky zvolení prezidenti a premiéři.

A právě to se v Turecku už nějakou dobu děje, co se tam chopil moci prezident Recep Tayyip Erdogan, kýčovitý islamista s egem, co se nevejde ani do jeho nového tisícipokojového paláce trumfujícího i Versailles krále Slunce.

Nenechte se mýlit tím, že je Erdogan demokraticky zvolený: demokraticky zvolit se kdys nechal i Adolf Hitler, aby mu upjatí demokraté nevyčítali deficit mandátu. Až potom trochu ujel. V naoko demokratickém Turecku už nějakou dobu chodí do vězení i nepohodlní novináři.

Z historie diktátorů se nyní učí i Erdogan. Aby mohl popravit pučisty včetně nepohodlných generálů, soudců a prokurátorů, potřebuje znovu zavést trest smrti. Ten Turecko zrušilo, když předstíralo, že je v podstatě sekulární demokracií, kde se lidé jen trochu víc modlí k Alláhovi, zatímco EU předstírala, že se tato země jednou stane jejím členem. Teď Erdogan vykrádá nejhorší diktátory: nažene do ulic houf svých příznivců, přesvědčí je, že si pučisté zaslouží smrt, načež se při jeho znovuzavedení zaštítí hlasem ulice.

Erdogan, jenž z Turecka udělal průjezdní dálnici nejen pro fanatické bojovníky Islámského státu, ale i pro převážně muslimské běžence mířící do Evropy, už dávno členství v EU nepotřebuje. Tu totiž drží pod krkem právě tím, že reguluje proud migrantů, jichž se i v Česku hrozíme hůř než cesty po D1. Navíc nic moc neriskuje: i jeho stále islamističtější a autokratičtější Turecko je členem NATO, kde má druhou největší a – na rozdíl od evropských zemí – taky bojeschopnou armádu. Turecku by munice nad Libyí druhý den nedošla jako Britům a Francouzům.

Přitom se znovu jen opakuje historie, byť jako vždy trochu jinak. Západ si Erdogana hýčká kvůli stabilitě, stejně jako si kvůli ní v minulosti hýčkal Muammara Kaddáfího, Saddáma Husajna, a než to trochu přehnal s expanzí na západ, tak i Hitlera. Kdybych celý den mohl sedět u internetu a ukájet se perverzními spikleneckými teoriemi, skoro bych uvěřil, že si Erdogan puč zorganizoval sám. Teď totiž konečně zase vykročí vpřed, jak si přeje.      

VŠE O PUČI V TURECKU ČTĚTE ZDE

ivoadler ( 20. července 2016 11:10 )

Puč v Turecku má svoje klady. Ukáže, jaký ten svět ve skutečnosti je. Nelze přehlédnout lavírování západních demokratů. Jednou Erdogan ne, pak zase ano (uprchlická krize), teď zase ne (čistky po puči). Už by se v tom chlapci měli zorientovat. A hlavně přestat lidem lhát.

nikdonejsem ( 20. července 2016 09:27 )

 jsem velice nadšen, když vidim ,ze konecne někdo napise pravdu a co si opravdu mysli. Na idnes je to jen sama lez redaktoru a nepochopitelné vymysly. Asi se boji ze přijdou o místo, je zajímavé, ze blesk at už bulvar pise konecne pravdu o zkur.ven.em Erdoganovi, který si všechno pripravil. Mluvil jsem s kamarádem který je turek a zije v Ankare a první co mi řekl bylo, ze všechno je jen divadlo. Asi si kazdy udělal zminku jak tonopravdu bylo. Je to jen začátek pekla v Turecku a s tim i EU

tgbg ( 20. července 2016 08:07 )

Nevím jestli západ, ale Erdogan se nějak rychle spřátelil s Putlerem!!! A Putler je islamofašistický fanatik!!!!

karelka ( 20. července 2016 07:50 )

Nechápu ty žvásty, jak Erdogan drží EU pod krkem, stačí přece uprchlíky k nám nepustit, ať si je tam přece Turecko nechá, to je vše...

andorea ( 20. července 2016 06:40 )

Nemyslím si, že puč prvotně zorganizoval. Spíše se přikláním k tomu, že se příprava puče provalila a pak už si průběh puče usměrnil tak, aby dopadl k jeho spokojenosti. Ty tisícové seznamy nepohodlných se neudělají za den.

Zobrazit celou diskusi