Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Turecký šéf spravedlnosti: O trestu smrti u nás rozhodne právo, ne Evropská unie

Autor: bru/ČTK - 
22. července 2016
12:04

Turecký ministr spravedlnosti dnes zareagoval odmítavě na upozornění Evropské unie, že obnovení trestu smrti by znamenalo konec žádosti Turecka o členství v EU. O tom, zda bude absolutní trest znovu zaveden, by se mělo rozhodnout z právního hlediska, a ne podle toho, co si přeje Evropská unie, řekl Bekir Bozdag televizní stanici CNN Turk.

Turecko zrušilo trest smrti v roce 2004 v rámci snahy o vstup do EU. Prezident Recep Tayyip Erdogan ale po potlačení pokusu části armády o převrat z minulého týdne řekl, že absolutní trest by možná měl být znovu zaveden. Odvolal se přitom na hlasy veřejnosti.

Masové čistky v Turecku znepokojují i premiéra Sobotku, kde dřímá nebezpečí? Podívejte se:

Video  Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) o Turecku  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Erdogan přitom uvedl, že pokud turecký parlament obnovení trestu smrti odhlasuje, on ho rovněž schválí. Brusel varoval Turky, že trest smrti je s členstvím v EU neslučitelný.

Turci po pokusu o puč začali lynčovat vzbouřence:

Video  Turci lynčují vzbouřence: Policista zachránil vojáka před smrtí.  - Reuters
Video se připravuje ...

gabreta ( 22. července 2016 18:57 )

Kdyby Osmani nebyli v NATO, tak už tam dávno napochodovala armáda osvoboditelka a šiřitelka dmokracie s pruhama a hvězdama! Takhle jen přikyvuje na všechno a spokojeně mručí. Ale všeho do času. Až tam někdo zmačkne knoflík a začne lítat jádro s vodíkem, tak si přibarví trenky i Bílej chatrči!!

gabreta ( 22. července 2016 18:51 )

Kde Bohoušek Sobotků přišel na to, že je u nás právní stát, demokracie a svoboda? Ten kluk hulí slušnej matroš, jinak by z něj taková blbost nemohla vypadnout!!

ivoadler ( 22. července 2016 15:41 )

Turecko je pro NATO naprosto zásadní. Druhá největší armáda a do Ruska je to blízko. A pak mi vykládejte o nebezpečí ruské agrese.

Trokar ( 22. července 2016 13:07 )

Snad EU procitne a pochopí, že Turecko nemá v EU a NATO co dělat.

Samo ( 22. července 2016 12:43 )

To turecké jelito ve funkci ministra spravedlnosti tu prohlašuje něco o právu v Turecku? Tam existuje jenom právo držet hubu a krok a ještě musí mít turecký občan štěstí a narodit se jako Turek. Jak se narodí jako příslušník nějaké menšiny a nedej Bože jako Kurd- pak nemá právo na nic, dokonce ani svobodně dýchat. Jinak si myslím, že tam žádný skutečný pokus o převrat nebyl, že to bylo loutkové divadlo Erdogana, aby se mohl zbavit nepohodlných lidí ve státním aparátu. A s tím Trojským koněm máte pravdu.

Zobrazit celou diskusi