Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Důkazy nepotřebujeme.“ Turecko tlačí USA do vydání duchovního Gülena

Autor: ČTK - 
19. července 2016
17:54

Ankara oficiálně požádala Spojené státy o vydání duchovního Fethullaha Gülena, jehož považuje za strůjce nedávného neúspěšného převratu v Turecku. Informovala o tom televize CNN a list Financial Times. Podle nich to v úterý oznámil turecký premiér Binali Yildirim v parlamentu na schůzce vládní strany AKP, jíž předsedal. Americké ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters ale uvedlo, že žádost ještě fyzicky neobdrželo. Gülen obvinění ze zosnování puče odmítá.

Podle tureckého ministra spravedlnosti Bekira Bozdaga, jehož citoval list Financial Times, žádost neobsahuje žádný konkrétní důkaz, že se Gülen na pátečním pokusu o převrat podílel. Místo toho se v ní podle Bozdaga uvádí komplexní informace o vyšetřování tohoto duchovního, který býval spojencem nynějšího prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Duchovní mohl prý i za korupci

Gülena, který má v Turecku miliony příznivců a od roku 1999 žije v USA, Erdoganova vláda dlouhodobě viní ze snahy svrhnout režim. Letos v lednu začal s ním a sedmdesátkou dalších osob v Turecku proces, v němž je skupina obžalována mimo jiné z politické špionáže. Podle prokuratury chtěli obžalovaní svrhnout vládu již v prosinci 2013 tím, že rozpoutali korupční skandál, jenž zasáhl nejvyšší patra politiky, včetně Erdoganova syna Bilala.

Podle CNN mohou USA na základě dohody s Ankarou vydat osobu jen tehdy, když se dopustila „činu podléhajícímu extradici“. A „zrada“, kterou Erdoganova vláda v žádosti podle CNN jako důvod zřejmě uvedla, v seznamu takových činů v dohodě mezi USA a Tureckem o vydání uvedena není.

Také americký ministr zahraničí John Kerry v pondělí řekl, že USA potřebují „důkazy, ne obvinění“. Podle místopředsedy turecké vlády Mehmeta Şimşeka je největším důkazem samotný pokus o převrat. Podle CNN Şimşek důkazní situaci přirovnal k teroristickým útokům na USA z 11. září 2001. To, že za pokusem o převrat Gülen stál, je podle Şimşeka jasné úplně stejně, jako USA věděly, že za útoky z 11. září byl Usáma bin Ládin.

Pětasedmdesátiletý Gülen je zakladatelem hnutí Hizmet, které prosazuje úctu k vědě a mezináboženský dialog. Hnutí, které je činné i v řadě dalších států, má v Turecku velký vliv, působí ve školství, zdravotnictví, finanční sféře i v médiích. S Gülenem byl spojován i opoziční list Zaman, který začátkem března převzal pod kontrolu turecký režim. Již předtím nechaly úřady zavřít jiná opoziční média spojovaná s duchovním Gülenem.

tgbg ( 19. července 2016 19:41 )

 Erdogan jedná podle starého receptu komunistů a fašistů!!!

Zobrazit celou diskusi