Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Německo vydírá Česko, protože je větší, přiznávají politici

Kancléřka Angela Merkelová a její Německo pohledem Petra Holce
Kancléřka Angela Merkelová a její Německo pohledem Petra Holce  (Autor: ČTK a archiv Blesk.cz)
Autor: Petr Holec, autor je redaktorem týdeníku Euro - 
20. září 2015
05:37

Nemohlo se to nestát. Když Německo nejdřív veřejně i štědrými dávkami pozvalo do velké země uprostřed Evropy až milion převážně syrských, afghánských a libyjských uprchlíků, načež se leklo vlastní štědrosti a nechalo jich desetitisíce na cestě někde mezi Kábulem a Mnichovem, bylo jen otázkou času, kdy kvůli nim zavře hranice.

Nebo přesněji: zruší Schengen a zavede běžný režim kontrol, po němž stejně už nějaký čas volá i bez uprchlíků.

Problém je, že Německo zaprvé trestá své menší a chudší sousedy za vlastní nedomyšlenou politiku, a zadruhé i to, jak je trestá: stejně potupně jako nedávno zlobivé Řeky, kteří utráceli trochu víc, než na co měli.

Politicky korektní Němci rádi mluví o evropské solidaritě, jsou to ale právě oni, kteří ji svým chováním porušují. Když totiž nejen Česko odmítlo povinné kvóty na přerozdělení uprchlíků, protože skoro všichni teď proudí do Německa, napadlo německého ministra vnitra, že by Němci v Bruselu potrestali vybrané evropské země přiškrcením kohoutů s evropskými dotacemi. A jak víme, když se Němci pro něco v EU rozhodnou...

To sice odmítla německá kancléřka Angela Merkelová, protože to příliš zavání horší německou minulostí, její vláda ale pro změnu zrušila nejen Čechům volný přeshraniční pohyb. A to aniž by o tom Česko dopředu informovala, jak se v EU, jež tradiční války nahradila nočními summity, už nějakou dobu ze slušnosti dělá.

„Prostě s námi přestali mluvit někdy minulý týden, i když jsme je o to žádali. Neřekli nám ani o uzavření hranic. Je to jako křik frustrovaného muže, který nemůže dosáhnout toho, co chce. Jako když dítě na hřišti vyhrožuje jinému dítěti, že je jeho táta silnější,“ řekl k chování Německa český vysoký ministerský úředník, jehož anonymně citoval vlivný deník Financial Times.

Podobně situaci ve stejném článku zhodnotil i vysoký diplomat EU. „Není to o Západu a Východu. Je to o tom, kdo je větší a menší, a celé to vysílá špatný signál,“ řekl. O tom žádná. Skoro jako když někoho pozvete k sobě domů, pak mu ale přibouchnete dveře a chcete, aby za to zaplatili sousedé.