Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Na břehu bez známek života. Pětiletá syrská holčička nepřežila převržení člunu

Tato syrská holčička se na ostrov Lesbos dostala živá. Jiné děvče po převržení člunu zemřelo
Tato syrská holčička se na ostrov Lesbos dostala živá. Jiné děvče po převržení člunu zemřelo  (Autor: Reuters)
Autor: ČTK, kal - 
19. září 2015
13:25

Tragédie syrského chlapce Ajlana, který skončil mrtvý na turecké pláži, má další podobné pokračování. Severně od řeckého ostrova Lesbos se v noci převrhl člun se syrskými uprchlíky, oznámila řecká tisková agentura ANA. Na břehu byla bez známek života nalezena pětiletá dívka, třináct dalších osob se pohřešuje. Řecká pobřežní hlídka zachránila jedenáct osob a po dalších pátrá.

Děvče bylo v bezvědomí a po převozu do nemocnice zemřelo. V pátek se u tureckých břehů potopil jiný člun s uprchlíky mířícími do Řecka. Neštěstí připravilo podle tureckých úřadů o život čtyřleté syrské dítě.

Podle agentury DPA dnes zachytila řecká pobřežní hlídka nouzové signály plavidla s 200 uprchlíky, které postihla porucha na jihozápadě od poloostrova Peloponés. Loď směřující do Itálie byla odtažena do řeckého přístavu Kalamata.

Cesta na nestabilních člunech po moři do Řecka je s blížícím se podzimem značně riziková, a běženci se proto v poslední době snaží dostat do Řecka spíš po souši pěšky nebo v autobusech z Istanbulu.

Turecké síly proto začaly už v polovině týdne u hranic nedaleko města Edirne (historicky Drinopol) stavět zátarasy. V okolí města vznikly stanové tábory, v nichž uprchlíci přespávají. Část běženců se stáhla zpět do Istanbulu, další ale u hranic přibývají. Edirne leží asi 20 kilometrů od hranic Turecka s Bulharskem a Řeckem.

Podle agentury AFP v sobotu v okolí města táboří zhruba dva tisíce migrantů, kteří čekají na možnost dostat se do Řecka. Policie uprchlíkům brání v cestě k hranicím, o jejich přístřeší a stravu je ale údajně postaráno.

Podle Ankary od počátku uprchlické krize turecké úřady zachránily v Egejském moři 53 200 uprchlíků. Téměř tři sta jich utonulo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi