Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Průlom v kauze Rath: Jedna z obviněných přiznala vinu a chce vypovídat!

Autor: Jaroslav Šimáček, INT - 
11. července 2012
08:01

Doufá, že to bude polehčující okolnost a dostane mírnější trest. Jedna z obviněných v kauze Rath se rozhodla promluvit! Majitelka stavební firmy Ivana Salačová, která se měla podílet na dodávkách při zkorumpované rekonstrukci Buštěhradského zámku, také přiznala částečně vinu.

Měsíc a půl seděla za mřížemi a v hlavě se jí asi leccos rozleželo. Na rozdíl od Davida Ratha byla sice Ivana Salačová, majitelka stavební firmy FISA, již z vězení propuštěna, nyní se však rozhodla, jako první ze všech obviněných, vypovídat! Uvádí to dnešní deník Právo.

Výpověď podnikatelky by tak mohla vnést ještě více světla do případu rekonstrukce Buštěhradského zámku. Díky ní si měla parta kolem Davida Ratha, ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a exposlance Petra Kotta, pořádně nahrabat.

"Tím, že jsme o celé věci promluvili, tak se podle nás otvírá prostor pro změnu právní kvalifikace. Je to ale minimálně polehčující okolnost, přičemž klientka by mohla být tzv. spolupracující obviněnou," řekl Právu advokát Vojtěch Veverka, který Salačovou zastupuje.

Hrozí jí 5 až 10 let

Motivace Salačové je jasná - podstatně mírnější trest. Protože se v rámci rekonstrukce čachrovalo s dotacemi od EU, hrozí Salačové za poškození finančních zájmů Unie 5 - 10 let vězení. Chce prý také uvést na pravou míru některá podezření policie.

Salačová se údajně měla podílet na dodávkách materiálu, tvrdí však, že jednala hlavně s Pancovou a Kottem, kterým by její výpověď mohla přitížit obzvlášť. Přímo s Rathem prý nejednala, jen se několikrát potkali na stavbě.

Zatímco však David Rath zapírá a zapírá, první z jeho kompliců bude zpívat o tom, že vše nebylo tak čisté a křišťálově průhledné, jak politik, přistižený se sedmi miliony v krabici, tvrdí... Na veřejnost unikly již odposlechy korupčního jednání, výpověď Salačové by byla dalším přímým důkazem proti Rathově bandě.

Jestli však Salačová dostane prostor, o který si nyní prostřednictvím svého právního zástupce řekla, rozhodne však státní zástupce Petr Jirát. Tomu byla kauza svěřena po Lence Bradáčové.

makmark ( 16. července 2012 15:27 )

a tak to ma byt, tak je to spravné - kradete, ale počítáte s tím, že vás chytí a půjdete spravedlivě sedět. A ne zbaběle vřískat jako malý rath. Držím palce, takové čestné zloděje potřebujeme.

cid2000 ( 11. července 2012 15:14 )

Tak už se první rozsypala ve vazbě a chce co nejdříve domů za rodinou a k bazénu.A teď vy.bl.eje i to co nevěděla holka.To co potřebujou.Vždy se musí vytipovat nejslabší článek v řetězu vám řekne každý skušený vyšetřovatel.Vždy to jeden z party ostatním po.se.re, protože dostane při spolupráci jen podmínku nakonec.Ostatní dostanou paletu.Rath má dostat co si zaslouží, ale ostatní za rozkrádání daleko větší nedostanou aní třídní dutku od Neč.ase jako např:Koc.ourek,Dro.bil,Vond.ra,Bé.m,Kalo.usek,Lan.gr,Topolá.nek,Hřeb.íček především, plus spousty kmotrů a sponzorů z ODS ...Jano.ušek,Rit.ig,Há.va, kteří ovládají dodávky zbraní pro armádu a policii celé roky a ovládají celá desetiletí hlavní výběrová řízení pro Prahu za desítky miliard,samozřejmě vždy předražené o 30-40%.......To nikdo nevyšetřuje samozřejmě nijak vehementně.Takže těch pár usmolených miliónů zkorumpovaného Ratha JE PROTI TĚMTO STŘELCŮM, KTEŘÍ KRADOU VE STOVKÁCH MILIÓNŮ A V MILIARDÁCH ÚPLNÉ LILIOVÉ NIC VÁŽENÍ!!!

anka ( 11. července 2012 14:17 )

asi tak, vzdycky se najdou nejaci lide, kteri budou krast, protoze jim k tomu nahraji okolnosti....Mame jen jeden zivot a zalezi jen na nas, co s nim udelame....Ja chci svuj zivot prozit poctive, abych si mohla vazit sama sebe...Lide se deli na ty slusne a na ty ostatni....a ja chci patrit k tem slusnym...

jarda304 ( 11. července 2012 12:34 )

zjevně víte něco konkrétně. tak informujte policii. nebo aspoň v liháči, tam by vaše informace jistě uvítali

abzk ( 11. července 2012 11:37 )

Jakej je rozdíl mezi částečně doznala a částečně přiznala vinu?

Zobrazit celou diskusi