Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Brusel tepe Slováky za Kuciaka: Zneužití fondů, střety zájmů i zpolitizovaní žalobci

Autor: Zuzana Štíchová - 
19. dubna 2018
13:17

Evropský parlament varuje před zneužíváním eurofondů, horizontální koncentrací vlastnictví médií, ale také před zpolitizovaným výběrem vrchních státních zástupců na Slovensku. Uvádí to zpráva založená na zjištěních skupiny europoslanců, kteří se do země vypravili krátce po vraždě investigativního novináře Jána Kuciaka. Parlament ji schválil na svém zasedání ve Štrasburku.

Rezoluce například upozorňuje na vysoké riziko koncentrace horizontálního vlastnictví médií na Slovensku, na střety zájmů nebo zneužívání fondů. Nejzávažnějším bodem je ale vyjádření obavy z „vysoce zpolitizovaného výběru vrchních státních zástupců“ a také z toho, že „se objevila řada tvrzení o korupci vysoce postavených úředníků, která nebyla řádně vyšetřena“.

Proti zpolitizování volby státních zástupců se postavila slovenská europoslankyně Monika Smolková. „To odmítám. Vysvětlovali jsme, na rozdíl od Maďarska nebo jiných členských států, že máme tajnou volbu generálního prokurátora v Národní radě Slovenské republiky. A generální prokurátoři v jednotlivých krajích se vybírají transparentně,“ řekla pro Blesk Zprávy zástupkyně vládnoucí strany SMER.

„Ti, co byli na Slovensku podlehli tlaku, nebo možná více naslouchali některým neziskovým organizacím a nenechali si to vysvětlit,“ dodala Smolková s narážkou na delegaci z europarlamentu, která na Slovensko vyrazila krátce po Kuciakově smrti.

Video  Slovenský europoslanec Štefanec: Fico by měl skončit kvůli vraždě Kuciaka  - Zuzana Štíchová, Blesk Zprávy, Evropský parlament
Video se připravuje ...

Europoslankyně je naopak pro řádnou kontrolu čerpání eurofondů v zemědělství. „Souhlasím s tím, ať přijde OLAF, protože zloději, podvodníci nebo spekulanti jsou v každé zemi. Přicházejí s novými, sofistikovanějšími nápady, jak obejít zákony,“ zmínila.

Rezoluci podpořila výrazná většina v parlamentu. Pro bylo 573 poslanců. V rezoluci o ochraně novinářů Parlament mimo jiné vyzval Slovensko k vynaložení maximálního úsilí k nezávislému vyšetření vraždy novináře Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírové, doporučil sestavit společný vyšetřovací tým, na jehož vedení by se podílel Europol.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa