Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

STÁVKA ONLINE: Prezident je Všeználek, Nečas Gejzír stupidity

Autor: šim, ČTK - 
8. prosince 2010
13:50

ONLINE: Česko žije stávkou, která však po všemožném vyhrožování skončila spíše fiaskem. Do protestů proti snižování platů se sice aktivně zapojilo přes 120 000 lidí. A zhruba 165 tisíc lidí je podpořilo. Plánovaných 40 000 lidí však do ulic nevyšlo. Sotva pár stovek. Největší pozornost na sebe strhával bývalý šéf odborářů Richard Falbr, který během půl minuty pozurážel špičky státu.

12:47 - Protest na Palackého náměstí skončil. Šéf odborů popřál všem pěkné Vánoce.

12:41 - "Kdyby se tolik nekradlo, nemuselo by se teď tolik šetřit," šumí davem. "Kalousek je nepřítel pracujícího lidu," zní další heslo.

12:37 - V Brně protestuje asi tisícovka lidí. Přijeli je podpořit také odboráři z Rakouska. Hojně se popíjí svařák, grog a rum. Sešli se tu mladí lidé i důchodci.

12:32 - S plamenným projevem, během něhož pozurážel vládu i prezidenta, vystoupil také Richard Falbr, bývalý šéf odborů. A zaútočil na hlavu státu. Prezidenta Václava Klause nazval VŠEZNÁLKEM a Petra Nečase GEJZÍREM STUPIDITY.

12:27 - "Odborářští bossové jen ukazují svaly. Je to nezodpovědné," řekl v České televizi Václav Klaus.

12:23 - Mezi protestujícími nejsou pouze odboráři, ale také studenti. Přišli také zástupci iniciativy Stop základnám. Všichni přítomní se shodují prakticky na jednom. Sice tuší, že dnešní protesty nebudou mít zřejmě žádný dopad, berou je však jak vzkaz nesouhlasu politikům: Jestli budete dál škrtat a brát obyčejným lidem, příště vás volit nebudeme.

12:16 - Na Palackého náměstí právě začínají projevy odborářů. Shromáždění zahájil šéf odborů Jaroslav Zavadil. Sešlo se tam asi 2000 lidí.

12:13 - V Brně na Janáčkově náměstí začal protest, který by měl trvat zhruba hodinu. Očekává se, že sem dorazí tisíce lidí.

12:12 - Podle předběžných údajů odborů z dnešního rána se stávky zaměstnanců ze státní a veřejné správy účastní přes 40.000 zdravotníků z nemocnic a ústavů sociální péče. Odbory předpokládají, že počet stoupne na 60.000 lidí. Celkem se stávky účastní zatím 123.000 lidí. Dalších 185.000 vyjádřilo stávkujícím podporu.

12:09 - "Tahle stávka je bohužel je na nic.... je pozdě, vše je již vládou odsouhlaseno. Pokud se nezapojila většina národa, tak nic nezmůžou a bude to jen epizoda v propadlišti dějin!" napsala do diskuze přispěvatelka aveneta. Jaký máte názor vy? Má šanci tento protest něco změnit?

11:57 - Na Palackého náměstí je cca 500 lidí, kteří sem přišli protestovat proti snižování platů. Protest má začít pět minut po poledni. Účastníci jsou zatím spíš roztroušeni, občerstvují se u stánků vánočních trhů.

11:54 - Zatímco většina státních zaměstnanců bude mít od nového roku nový plat, politici si naopak polepší až o desítky tisíc korun. Sice na jediný měsíc, ale i tak si přijdu na slušné peníze. Senát totiž už nestihne snížení platů letos snížit. Píše o tom středeční Právo.

10:46 - Na jižní Moravě je kvůli stávce zaměstnanců veřejného sektoru zavřeno celkem 86 škol. Dalších 98 školských zařízení bude fungovat jen s omezeným provozem.

10:22 - Cheb – na náměstí Jiřího z Poděbrad od devíti hodin protestovaly asi tři stovky stávkujících. Šlo převážně o zaměstnance radnice

10:17 - Vysočina – Zavřeny jsou 4 školy, omezený provoz je ve 34 školských zařízeních.

10:05 - Pardubický kraj – uzavřeno je 50 škol a školských zařízení. Uzavřen je soud v Chrudimi.

10:02 - Osm základních škol bude uzavřeno na Chomutovsku a jedna na Děčínsku, neučí se také v jedné střední škole v Ústí nad Labem.

9:55 - Ke stávce se připojila přibližně polovina úředníků Městského soudu v Brně a Okresního soudu Brno-venkov. Jedná se zejména o zapisovatelky, vedoucí kanceláří nebo lidi ze soudní správy. Soudci nejsou přímo zaměstnanci státu a stávky se z toho důvodu nikdo z nich neúčastní. Přesto musela být některá jednání na trestním úseku přesunuta na jiné termíny.
Civilní spory odročeny nebyly. Soudci průběh jednání zaznamenávají na diktafony a zapisovatelky mohou tyto záznamy přepsat později.

8:47 - Mladoboleslavský magistrát zajistil pro děti z 6. základní školy a mateřských škol Pampeliška, Čtyřlístek a Sluníčko 254 náhradních obědů. "Před hodinou přivezli z místní Klaudianovy nemocnice umělohmotné misky s řízky a chlebem. Dětem je rozdáme v 11:30," řekla Blesk.cz ředitelka MŠ Pampeliška Irena Homolková.

8:23 - Krom toho, že je omezený provoz na stovkách pracovišť, plánují stávkující vyjít do ulic. V Praze to bude protest od 11 hodin na Palackého náměstí, v Brně pět minutu po poledni u Janáčkova divadla. Ve stejný čas, ve 12:05, se sejdou stávkující v Hradci Králové (Baťkovo náměstí), v Mladé Boleslavi (u aut. nádraží), v České Lípě, v Liberci, Pardubicích, Českých Budějovicích, v Plzni, v Chebu, v Ústí nad Labem či v Klášterci nad Ohří.

8:01 - Učitelé jsou výjimkou. Od nového roku jsou jedinými státními zaměstnanci, kteří dostanou přidáno. Toto se ovšem netýká nepedagogických pracovníků škol - školníků, kuchařek, úřednic. Právě ti se zapojují do stávky!

7:47 - Svou činnost omezí i některé kulturní instituce. Uzavřena je Národní knihovna v Praze, provoz omezí například Národní galerie.

7:45 - V osm hodin se připojí školy. Zhruba 500 škol dnes neotevře žákům své brány úplně, 2000 jich omezí svůj provoz částečně. Například tím, že nebudou fungovat družiny či jídelny.

07:18 - Od brzkého rána se do stávky jako první zapojují nemocnice. Akutní pacienti budou ošetřeni, v 89 zařízeních, která se ke stávce připojila, jsou zrušeny akutní operace. V pražské Vinohradské nemocnici bude z celkových 2200 zaměstnanců stávkovat sice jen 34, z nich ale 20 jsou sestry kliniky anestezie a resuscitace.

7:15 - Odboráři protestují proti desetiprocentnímu snížení platů, které bude pro státní zaměstnance, kromě učitelů, platit od ledna. Premiér Petr Nečas stávku odsoudil. Podle něj má pouze záměr destabilizovat chod země.

Souhlasíte se stávkou? Omezí stávka váš den? Pište do diskuze pod článkem.


torro ( 14. prosince 2010 17:34 )

vsechno jedna verbes akorat pro kazdeho jiny METR at ted havel vyleze na podium vezme i klause rekne to svoje heslo LASKA A PRAVDA ZVITEZI to by byl randal delaji si z lidi jen a jen P.R.D.E.L

gogo ( 12. prosince 2010 12:26 )

Po roce 1989 byl tento stát rozkraden víc než po bitvě na Bílé hoře. Důsledky tohoto stavu jsou nedozírné. A morálka ? Ta šla za posledních dvacet let zcela ke dnu.. Dnes jsme již téměř rozvojovou zemí, kde pracujeme (ti "šťastnější" co mají práci) poníženě u zahraničních firem. A to jsem měl s komunisty řadu osobních problémů a měl jsem proti nim i řadu výhrad. Ale to, co přišlo po nich, je pro většinu tohoto národa mnohem horší. Tak až sem jsme se dostali po dvaceti letech "svobody a demokracie". Ale svádět budeme vše na komunisty. Dokud zde bude stát kámen na kameni... Takového "pamatováka" mám já...

anelam ( 10. prosince 2010 16:37 )

Taky mně zajímají názory jiných

huhule ( 10. prosince 2010 09:38 )

Můj přístěvek se netýká daného témata. Jen by mě zajímalo, proč Blesk neumožní komentáře ke článkům o cigánech? Že by zase z rasového důvodu? Romská problematika je velice závažná, tak prosím o otevření diskuzí. Počet komentářů by trhal rekord. Vždyť dle průzkumů většina lidí cigány nesnáší, včetně mě!!!

komentator ( 10. prosince 2010 09:31 )

Myslí si Karel128 že justiční mafie vedená Nejvyšší státní zastupkyní Veseckou by si došlápla na Topolánky, Dalíky, Bartáky a další zloděje, kteří to tu rozkrádali za Topolánkovy vlády? Vydělali si Topolánek, Dalíknebo další zloději poctvivou prací na své vily v Toskánsku, na luxusní jachty? Vždyť justiční mafie a Vesecká zametala všechny nepříjemné kauzy pro Topola a jeho ministry pod koberec

Zobrazit celou diskusi