Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Snížení platů se politiků netýká: Dostanou balík

Ústavní činitele v lednu čekají žně. Nejen že jim platy neklesnout, naopak jim stoupnou
Ústavní činitele v lednu čekají žně. Nejen že jim platy neklesnout, naopak jim stoupnou  (Autor: Martin Hykl )
Autor: šim - 
8. prosince 2010
14:06

Ale to je náhodička. Ukázalo se, že plošné škrty na platech státních zaměstnanců se netýkají privilegované vrchnosti politiků. Zatímco pracovníkům veřejné sféry klesnou od ledna platy o deset procent, politici si budou rochnit. Snížení svých platů nestihli schválit. Naopak. Nejméně na měsíc jim dokonce stoupnou.

V době, kdy odboráři vstoupili do stávky, aby protestovali proti snižování platů státních zaměstnanců, stejná skupina, tedy pracovníci ve veřejném sektoru, mezi něž politici patří, si může mnout roce. V lednu dostanou totiž přidáno!

Jak je to možné? Senát totiž nestihl snížení platů letos snížit. A navíc, nestihl ani zastavit lednové navýšení platů ústavních činitelů. Píše o tom středeční vydání Práva. Od 1. ledna navíc padne dočasné zmrazení platů a skončí i letošní čtyřprocentní snížení platů. Ústavní činitelé tak budou brát automaticky trojnásobek průměrné mzdy, jaká je v nepodnikatelském sektoru.

Kvůli tomuto prodlení bude změna zákona platit až od 1. února 2011. Přitom ještě v létě politici slibovali, že si po letošních 4 % ukrojí ještě dalších 5 %. Jak však bude konečná podoba zákona, podle něhož se budou ústavním činitelům snižovat platy, zatím není příliš jasné. Přestože mezi politiky panuje nevole, zřejmě změny v zákoně nakonec podpoří.

Kolik kdo bere?

Funkce letos leden 2011
Prezident 195 512 249 500

Premiér, předsedové komor

158 304 201 000
Šéfové výborů, klubů 83 040 105 400
Poslanci, senátoři 58 944 74 900

adam55 ( 9. prosince 2010 23:02 )

dewalt ( 9. prosince 2010 21:03 )

Tak tohle už je vrchol drzosti,prezident o nějakých 54 000 měsíčně víc a ty dotyční poslanci kteří se chodí do sněmovny jen vyspat???Ještě nic neukázali a už si všichni přidávají tolik peněz??Důchodci nemají pomalu co jíst,např. moje babička celý život makala jako blázen a dnes je ráda když zaplatí všechny léky že má aspon na chleba.Tady by měla nastat opět Pražská defenestrace aby si pánové uvědomily že si z nás normálně pracujících lidí nemají dělat srandu.

gevi ( 9. prosince 2010 18:50 )

On to stejně ví, co si lidé myslí. Nevím proč si myslíte, že se ho lidé bojí. Dneska už není žádná statečnost říkat i nejčelnějším politikům pravdu a dokonce je můžete i urážet. Můžete pravdu dokonce říkat v nejsledovanějším čase v televizi, jak jsme mohli včera vidět. Myslíte, že ty lidi najdou záhadně zavražděné? Pokud by někdo významný skutečně pronásledoval kritiky a lidi, kteří ho urážejí, nebyl by problém najít je i takto"anonymní" v této doskuzi i jinde na internetu.

gevi ( 9. prosince 2010 18:42 )

Voliči prokázali svou vůli a vykroužkovali řadu "ověřených kádrů", do parlamentu se dostaly dvě nové strany a přece poslanci opět"nestihli" snížit si platy. Nepotrpím si na velká slova, ale tohle je skutečné plivnutí do tváře veřejnosti. Když se všude nejen škrtá, ale dokonce se platy snižují, politici to sami sobě prostě nestihli. No to sepřece stává. Chápu, že lidé volají po nové revoluci, ale koho by tato revoluce (podle některých dokonce krvavá) měla vynést do vedení státu. Nové lidi, poctivé a čestné politiky oddané službě národu? Nenechte se vysmát. Opět by se objevili vyžírkové a grázli, kteří by chvíli po usazení do čelných pozic zopakovali chování nynější garnitury.

volic ( 9. prosince 2010 17:20 )

Jenže ta nová už asi sametová nebude.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa