Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Do stávky jde 100 000 lidí: Jak nám to zkomplikuje život?

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil má ve středu velký den. Co čeká obyčejné lidi?
 (Autor: ČTK)
Autor: map, Kjaj, ČTK - 
7. prosince 2010
11:34

Česko už zítra zažije stávku, jaká tu nebyla od roku 1989. Největší vrásky zřejmě přidělá rodičům, protože podle odborářů zůstane 500 škol zavřeno a v dalších školáci zůstanou o hladu nebo budou muset ze školy dřív. Naopak nemocnice zůstanou zřejmě v provozu bez omezení. Na poslední chvíli také zemědělci zrušili chystanou blokádu dálnice do Prahy.

Tisíce lidí v ulicích

Středeční stávky zaměstnanců státní a veřejné správy se zúčastní 100.000 lidí. Dalších 100.000 ji podpoří. Stávka bude celodenní. Její konec a počátek se bude řídit pracovní dobou na jednotlivých pracovištích. Na demonstracích, které se konají ve 21 městech, očekávají odbory účast 40.000 lidí. Zaznělo to v úterý na tiskové konferenci Českomoravské konfederace odborových svazů.

Nečas: Odborům jde o destabilizaci země

Odborům nejde o korektní obhajobu práv zaměstnanců, ale spolu s levicovou opozicí se snaží rozehrát politickou hru, která by mohla destabilizovat zemi. Premiér a předseda ODS Petr Nečas to dnes řekl novinářům. Reagoval tak na chystanou středeční celodenní stávku zaměstnanců ve státní a veřejné sféře a záměr Českomoravské komory odborových svazů (ČMKOS) využít ji k protestům proti připravovaným vládním reformám. Podle Nečase je vzhledem k charakteru stávky ale složité dopředu vyčíslit, kolik bude celodenní protest Českou republiku stát.

Ošetří mě v nemocnici? ANO

Třeba Městská nemocnice v Litoměřicích nebo olomoucká fakultní nemocnice se ke stávce připojí jen symbolicky, personál bude nosit stuhy a rozdávat letáky. „Nevíme nic o tom, že by lékaři, sestry či zdravotnický personál šli do stávky,“ uvedla také mluvčí fakultní nemocnice v Plzni Renata Jenšíková, přestože odbory nemocnici vedou jako tu, která stávkovat bude.

Stejné je to i v hradecké fakultní nemocnici. „Nestávkujeme, normálně pracujeme, provoz nemocnice nebude ohrožen,“ řekl náměstek ředitele Zdeněk Tušil. Naopak v největší české nemocnici v pražském Motole bude z 5500 zaměstnanců bez nároku na mzdu stávkovat 150 zaměstnanců.

Ve Všeobecné fakultní nemocnici zatím vedení seznam stávkujících nedostalo, ale pacienti tu prý v žádném případě nebudou stávkou poškozeni. Kdo ale míří na nějaké plánované vyšetření nebo zákrok, měl by si ještě ověřit, zda termín platí. Stejně tak pátrat na vlastní pěst budou muset i rodiče školáků. Centrální informace zjistit nelze.

V desítkách nemocnicích, které se zapojí do stávky, musejí pacienti počítat se zdržením, někde i s víkendovým provozem. I když odboráři tvrdí, že se do stávky zapojí skoro všechny fakultní nemocnice, jejich vedení ujišťuje, že se to pacientů nijak nedotkne. Stávka zasáhne i domovy pro seniory. Praktičtí lékaři stávkovat nebudou.

Bude se učit? spíše NE

Podle šéfa školských odborů zůstane uzavřeno 500 mateřských, základních i středních škol. Na některých školách se nebude učit, jinde se zase nebude vařit. Právě kvůli zavřeným jídelnám bude někde zkrácená výuka. Některé mateřské školy skončí už po obědě. Školy, které stávkovat nebudou, podpoří protesty symbolicky. Dohromady se jich zapojí 2,5 tisíce.

Bude fungovat veřejná doprava? ANO, ale pozor na blokády!

Stávka by se neměla dotknout železniční dopravy. Železničáři, kteří budou mít ve středu volno, můžou jít protestovat. Ostatní ale musí do práce. I městská a meziměstská doprava pojede normálně. Problémy mohou ale nastat, pokud ulice měst obsadí demonstranti. Zemědělci se také chystali zablokovat příjezd po dálnici do Prahy. Na poslední chvíli ale od blokády upustili. "Dohodli jsme se na růstu platů zemědělců v příštím roce v průměru o 2,7 procenta. Pro dělnické profese o tři procenta," uvedl odborářský boss Bohumír Dufek.

Mám vyrazit za kulturou? NE

Stávky se zúčastní také některé odborové organizace v kultuře. Zcela uzavřena bude Národní knihovna. Program musela na středeční večer změnit také Státní opera Praha. Své brány neotevře ve středu brněnská zoo. Protestující podpoří i někteří pracovníci Národního muzea, Národní galerie a Národního divadla, jejich provoz by ale neměl být omezen.

Vyřizovat záležitosti na úřadech? NE

Odboráři lidem nedoporučují, aby ve středu, kdy je úřední den, chodili na úřady. Mohou se setkat s omezeným provozem nebo pouze jednou funkční přepážkou. Ke stávce se připojí některé fi nanční a katastrální úřady, úřady práce, ale i soudy. Lidé tak musí počítat s tím, že budou na některých úřadech odbaveni pomaleji.

glorita ( 9. prosince 2010 02:00 )

No myslím,že by jí dost naplnila.A k tomu rozhodně nepotřebuji ani kalkulačku ani učebnici.A kdyby tam vrátili vše co nakradli tak by to byl celkem slušný balík.Tím pádem by na to nemuseli doplácet lidé ze střední třídy.A jak jsem psala,jestli se vám to líbí a máte dost peněz,jako že asi máte tak tam posílejte příspěvky jako na charitu.Stát vám bude určitě moc vděčný.

anelam ( 8. prosince 2010 10:27 )

Byla jsem v okresním městě a paráda Hlavně silniční provoz skoro nulový Jenom asi jeden spěchající, asi na stávku co se mně snažil předjet a vytlačit tím do krajnice do sněhu,mně nakonec předjel a nakonec tam skončil o pár km.dál-sám- Když jsem ho míjela tak jsem na něho zablikala a pěkně se usmála

ines ( 8. prosince 2010 03:33 )

ano cinkali jsme klicemi a touzili po demokracii a svobode,ale ne pro kapitalizmu a mafianskych praktikach a to je rozdil.cinkali cinkali po demokracii a socianim citenim pro chude,bohuzel dopadlo to jak vidite ,tak jak to dopadlo.proto ta stavka,pro lidi co uz nemaji silu zit pod svoji urovni.

matahari ( 7. prosince 2010 23:17 )

Jasně, půlka jejich příjmů by státní pokladnu vytrhla. Kupte si kalkulačku, madam, a učebnici matematiky pro první stupeň.

matahari ( 7. prosince 2010 23:13 )

Asi si neuvědomujete, že mezi úředníky jsou tací, jako např. moje máma, která tam pracuje 25 let a má 4 roky do důchodu. A teď, když potřebuje co nejvyšší plat, aby její důchod nebyl k pláči, jí chtějí sebrat dost peněz. Myslíte si, že v 55 letech má jít pracovat do Německa?????? Pracuje pro stát 25 let, je vysokoškolačka, myslím, udělala dost poctivé práce, tak by si za to zasloužila trošku uznání.

Zobrazit celou diskusi