Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Orangutaní dáma Žaneta má holčičku

Video se připravuje ...
Autor: žig, apk - 
18. listopadu 2010
06:05

VIDEO: Narození lidoopího miminka překvapilo pracovníky dvorské zoo. Holčičku přivedla na svět máma už pěti mláďat, čtyř samců a jedné samičky, orangutanka Žaneta (34). Svoji další dcerku zplodila s dlouholetým partnerem Elmarem (36).

Jako zkušená máma Žaneta po porodu miminko očistila, sama překousla pupeční šňůru a novorozeně nakrmila. Jakmile se objevila ošetřovatelka, přišla s ním k mříži expozice, aby se s ním pochlubila a ukázala je.

Sourozenci žárlí

Pracovníci zahrady tak už záhy po porodu mohli ani ne dvě kila vážící orangutanku prohlédnout a zjistit její pohlaví. Narození mláděte bylo překvapením i pro nejmladšího syna Žanety, pětiletého Besara, který s ní žije v jedné expozici.

„Když vidí sourozence, připomíná si dobu, kdy on byl malý. Samozřejmě ho také zajímá, proč se maminka více věnuje jeho sestřičce než jemu, a žárlí. Do miminka šťouchá, a když samice kojí, snaží se k ní také dostat, takže je od mámy často vypohlavkován,“ popsala dvorská zooložka Zdeňka Jeřábková.

Vzácná událost

Pro východočeskou zahradu je narození samičky orangutana bornejského vzácnou událostí. Tento druh lidoopů patří totiž ve světě k nejvíce ohroženým zvířatům.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi