Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Strach Brňanů: Odmítají další mešitu! Muslimů se bojí!

Autor: Michal Budík, ČTK - 
29. července 2009
05:00

Velkou nedůvěru, ba i strach, vyvolal záměr brněnských muslimů postavit si v jihomoravské metropoli druhou, větší mešitu. Nejhlasitější NE zaznívá od místní KDU-ČSL. Islám je podle lidovců netolerantní, nebezpečné náboženství.

„Bylo by velkou chybou nechat si vytlačovat tradice cizí kulturou a náboženstvím,“ tvrdí předseda jihomoravské lidovecké buňky Stanislav Juránek. Muslimové, kteří chtějí žít v Česku, by se podle něj měli přizpůsobit většinové společnosti.

Juránkovu kolegovi Davidu Mackovi se zase nelíbí, že muslimové nemusejí poslouchat nikoho, kdo nehlásá islám. Vadí mu také možná hrozba trestu smrti pro nevěrné ženy a odpadlíky od islámu. „Jedna věc je tolerance a druhá věc je naivita. Takové skupině by se na jižní Moravě nemělo vycházet vstříc,“ myslí si Macek.

„Vnímám to spíš tak, že to je součást jejich předvolební kampaně,“ namítl představitel brněnských muslimů Muneeb Hasan.

První mešitu mohou brněnští vyznavači islámu využívat od roku 1998. „V pátek se nás tady schází asi 140 a je to úplně plné. Ten prostor už je pro nás maličký,“ řekl Hasan. Muslimové by podle něj potřebovali modlitebnu, do které by se vešlo zhruba 500 lidí.

„Konkrétní plány ještě nemáme,“ doplnil Hasan. Připustil ale, že nový svatostánek by tentokrát měl být opatřen věžičkou připomínající minaret, z něhož duchovní svolávají věřící k modlitbám.

Proti jsou i Brňané v ulicích města, zde je několik z jejich názorů:

ANKETA: Co říkáte na záměr brněnských muslimů postavit si v Brně novou, větší mešitu?

Tomáš Coufal (19)
„Nemělo by se jim v tom nijak bránit. Jako menšina na to mají v zásadě právo, tak proč by si nepostavili další mešitu. Klidně.“

Marta Čechová (70)
„Ježíši, nechceme! Nechceme! Nezájem! Není to naše kultura. Oni nechtějí naše u nich, my nechceme jejich u nás!“



Ivana Kopecká (60)
„No, to ne tedy. Rozhodně jim stačí jedna, kterou už mají, nemusejí se přece všude roztahovat. Lidi se jich bojí.“

Jaroslav Hájek (45)
„Je mi to úplně jedno. Islám není hrozba. Tu představují skupiny, které se jím jen zaštiťují. Je to o lidech, ne o náboženství.“

Jana M. (36)
„Myslím si, že by to v křesťanském Brně nemělo stát. Z nějakého důvodu mi to není sympatické. Je mi to proti srsti.“

miroslav ( 27. listopadu 2009 16:05 )

Dobrý den. Souhlas-100 % Souhlas -Miro

thovt ( 30. července 2009 07:13 )

Souhlasím s Tebou demiro! Demokracie končí tam, kde začne omezovat někoho jiného. Když jdu třeba v Letňanech v Tescu a potkám ošátkovanou rodinku - otec pěkně v kraťasech a krátkém tričku a ženy se paří v hábitu černém, není mi nijak dobře - co já vím, co pod tím hadrem schovávají!?

demiro ( 30. července 2009 06:07 )

Protože chtějí? V tom případě to nejsou ženy, protože každá, normální žena chce vypadat hezky a líbit se. To budou psychycky labilní stvoření, anebo, jak už jsem napsal, pumpy obalené na zimu, které si v tom libují a to opravdu tady není normální.

demiro ( 30. července 2009 06:01 )

Svoboda vyznání platí, ale i jako demokracie končí tam, kde začíná svoboda druhých. Jsem ateista /čistokrevnej nevěřící pes/, ale pokud se někdo musí modlit na koberečku a mlátit u toho hlavou o zem na nějakou světovou stranu a nahastrošenej jako cirkusák, tak to už u mě není náboženství tohoto tisíciletí, ale pouhé tmářství, nevzdělanost a exhibicionismus. Pokud to někdo musí provozovat, tak ať se zavře doma v bytě a neotravuje okolí s mešitou, nebo ať se odstěhuje tam, kde to je místní zvyklost. V Evropě islám nechceme, jasný? Koneckonců tady se také musíme oblékat dle společenských zvyklostí, do divadla nemůžeme ve slipech.

keepinka ( 29. července 2009 22:29 )

neznam zákony atd. Asie ani Afriky, ale v Evropě platí svoboda vyznání a to znamená i to, že si můžou oblíkat co chtěj a měli by mít právo na modlitebnu

Zobrazit celou diskusi