Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Rok 2019 pro vaši peněženku: Úrokové sazby porostou, hypotéky dál zdraží

Video se připravuje ...
Autor: ula - 
1. ledna 2019
17:15

Sen o vlastním bydlení se loni řadě lidí vzdálil poté, co Česká národní banka (ČNB) rozšířila doporučení pro poskytování hypoték o požadavky na výši příjmu. Ceny bytů i nájmů prudce rostly, zvyšovaly se i úrokové sazby. Změnilo se i pojištění, do kterého evropská směrnice zakomponovala bič na nepoctivé prodejce nevýhodných smluv. Co přinese finanční rok 2019? A co doporučuje finanční poradce?

Loňský rok se v hypotékách nesl ve znamení postupného zvyšování úrokových sazeb a přitvrzování doporučení ČNB. Úrokové sazby začaly postupně šplhat vzhůru hned na začátku roku. S přelomem jara a léta se na chvíli zastavily a od léta již opět pomalu stoupají.

„Pravděpodobně dojde k dalšímu růstu úrokových sazeb u úvěrových a hypotéčních produktů a dá se očekávat, že průměrná úroková sazba se přehoupne přes tři procenta a bude i nadále stoupat,“ řekl ve Studiu Blesk finanční poradce Vladimír Weiss.

Klesne i zájem o hypotéky, protože řada lidí na ně zkrátka kvůli tvrdším podmínkám nedosáhne.

Ceny bytů můžou začít klesat

Ceny bytů jsou podle odborníků velmi vysoko. Podle Weisse je to způsobeno zejména tím, že poptávka převyšuje nabídku. Dočkáme se někdy vůbec poklesu cen?

„V některých regionech mají ceny nemovitostí podle prognóz skutečně klesat. Problém budou ale velká města, kde jsou byty nejdražší. Očekávám stagnaci cen, ale nesázel bych na dramatický pokles,“ domnívá se finanční poradce.

Z trhu zmizí dvě pojištovny

Loni kvůli skandálu s prodejem nevýhodných smluv na životní pojištění utrpěla oblast pojišťovnictví. Bič na nepoctivé pojišťováky zavedl od prosince 2018 nový zákon, jak bude fungovat, ukáže čas.

Dvě pojišťovny z Česka zmizí. Co to znamená pro klienty? „Tyto pojišťovny nezaniknou, ale splynou s většími pojišťovnami. Pro klienty to pravděpodobně nebude znamenat nic zásadního,“ vysvětlil Vladimír Weiss.

Čekají nás další omezení od ČNB? A co finanční poradce radí nejen pro příští rok? I to zjistíte v rozhovoru:

Zobrazit celou diskusi