Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zcestovalá Jana radí: Plaťte v cizině kartou, ale moc ji tam neukazujte

Autor: ula - 
23. června 2016
06:10

Jana často a ráda cestuje. Projela už „půlku světa“ a podle svých slov se snaží v zahraničí vždy platit kartou, protože u sebe nerada nosí hotovost. Žádné špatné zkušenosti nemá, její sestře ale v zahraničí zkopírovali údaje z karty a pak jí ukradli přímo z účtu peníze. Jak se proti tomu bránit? A jaké další tipy má Jana při placení kartou na dovolené? To řekla Domácí ekonomce.

24letá Jana pracuje v marketingu a v zahraničí je několikrát do roka. Někdy vyrazí na víkend, někdy i na měsíc. V zahraničí platí jen kartou, pokud to jde. „Kartou jsem platila na Novém Zélandu, na Srí Lance, v Dubaji, v Anglii, v USA, v Izraeli i Jordánsku a potom v mnoha zemích Evropy,“ vyjmenovává Jana

„Platila jsem kartou v hotelích, ale i hostelech a ubytovnách, platila jsem s ní vstupy do muzeí a památek, také jsem platila v hromadné dopravě, v Jordánsku jsem platila kartou při nákupu letenky nebo také za různé aktivity jako skydiving,“ dodává.

Hotovost versus karta

Jana u sebe nerada nosí hotovost. „Když někdo ukradne kartu, můžete ji ihned zablokovat. Když vám někdo ukradne hotovost, nic s tím neuděláte,“ vysvětluje Jana a radí: „Samozřejmě je dobré mít karty minimálně dvě a na různých místech nebo nějakou hotovost pro případ nouze.“

Nevyrážejte tedy do zahraničí zcela bez hotovosti, pokud si berete dvě platební karty, noste je odděleně, jednu například nechejte v hotelovém trezoru. 

Ošidné kurzy bank i bankomatů

Pokud platíte kartou, odpadnou vám starosti s návštěvou směnárny. Jana nevybírá z bankomatu příliš často. „Většinou to dělám tak, že si na kartu vložím peníze v měně, kterou se v dané zemi platí, nebo která tam má nejlepší kurz, tedy pokud to jde, kurzy bank jsou totiž v případě platby kartou asi to nejhorší, a potom vybírám menší obnosy na několik dní. Kdykoliv to ale jde, tak platím kartou,“ popisuje.

„Nikdy ale neutratím na cestách tolik, proto mě kurzy bank tolik „neošidí“. Pokud se tedy chystám na kratší dobu (třeba do týdne), peníze vůbec nesměním a platím rovnou kartou a i z ní vybírám, protože je to prostě bez práce a jistější,“ radí Jana.

Pokud hodláte vybírat v zahraničí z bankomatu, rozhodně si ověřte, jak to má vaše banka s kurzy a poplatky za výběry

„Při výběru z bankomatu se vyplatí zbystřit ve chvíli, kdy se bankomat zeptá, zda chcete částku konvertovat podle právě nabídnutého kurzu nebo převod necháte až na vaši banku. Většina má tendenci využít možnost okamžité konverze, ale výhodnější bývá druhá varianta,“ říká Lucie Simpartlová, ředitelka Partners investiční společnosti.

Než vyjedete do zahraničí, zjistěte si, na kolik vás výběry vyjdou. Některé banky už nabízejí u svých běžných účtů zvýhodněné, či dokonce nulové poplatky při výběru v zahraničí. U ostatních bank se pohybuje výše poplatku okolo 100 korun za jeden výběr, některé banky si účtují nižší poplatek při výběru z bankomatu banky, která patří v zahraničí do jejich finanční skupiny.

V některých zemích se můžete setkat ze zvláštním příplatkem provozovatele za výběr – jedná se obvykle o bankomaty v menších obchodech či na odlehlejších místech a bankomat vždy na tento poplatek upozorní.

Po návratu si kontrolujte účet

Jana nikdy neměla žádný problém, když platila kartou, ale její sestře v USA kartu zneužili. Při placení jí zkopírovali údaje a potom jí z účtu zmizely peníze.

„Pokud jedete do zahraničí a máte kartu, je dobré uložit si telefonní čísla na pojišťovnu, která souvisí s platební kartou, a také si uložit číslo na asistenční službu vaší banky, kdybyste kartu ztratili nebo by nastal jiný problém,“ říká František Jungr, manažer regionálního rozvoje Visa Europe.

Při každé transakci v zahraničí si berte účtenky a ty pečlivě uschovejte. Po návratu zkontrolujte svůj bankovní výpis spolu s účtenkami, které jste si schovali. V případě, že odhalíte jakoukoli podezřelou platbu, neprodleně informujte svou banku, která s vámi situaci bude řešit. Účet kontrolujte po návratu ještě několik dní, zda vám neodcházejí podezřelé platby.

Kartu příliš neukazujte

„Při cestách do rozvojových zemí by kartu neměli moc ukazovat. Místní lidé neví, že jste třeba na letenku šetřili půl roku a na účtu máte jen 10 tisíc na 14 dní. Myslí si, že když máte kartu a koupili jste si letenku, tak máte určitě hrozně moc peněz,“ upozorňuje Jana. Také byste si měli důkladně zakrývat ruku při zadávání PIN kódu a nyní, když už lze platit bezkontaktně, si kartu ukládejte někam na tělo, odkud lze těžko ukrást. A často si ji kontrolujte. V případě krádeže budete tak moci zareagovat co nejrychleji. 

A jaké jsou nevýhody plateb kartou?

„Hůř se udržuje rozpočet – bankovky vidíte mizet, kdežto na cestách, kde často nemáte přístup na internet, se tak často na bilanci na účtu nepodíváte,“ uzavírá Jana.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině