Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pozor, ať si místo opálení nepřivezete dluhy. Jak vybrat cestovní pojištění?

Autor: ula - 
3. června 2016
06:21

Dovolené se blíží, jen málokdo vyrazí do zahraničí bez cestovního pojištění. Problém je ale v tom, jakou pojišťovnu vybrat a jaké si nastavit správné parametry pro výběr produktu. Domácí ekonomka vám poradí, jak na to.

Při výběru cestovního pojištění se vždy řiďte několika základními parametry, podle kterých vám budou následně nabídnuty určité konkrétní produkty.

„To základní, co určuje typ vašeho pojištění, je především druh cesty, cílová destinace a doba, kterou plánujete strávit v zahraničí. Určitou roli hraje i váš věk, jelikož řada pojišťoven má od určitého věku (např. 70 let a více) stanovenu jinou pojistnou sazbu. V rámci konkrétních nabídek pak volíte především různé výše krytých léčebných výloh či množství různých připojištění,“ radí experti z portálu Ušetřeno.cz

Účel a cíl cesty

Cíl cesty určí sazbu, od které se bude odvíjet zbytek stanovení ceny pojištění. Každá pojišťovna má své vlastní taxy pro jednotlivé lokality. Obecně se dá ale říci, že pro běžné evropské destinace je taxa nejnižší a narůstá jednak se vzdáleností země, také s bezpečností nebo rizikovostí země.

Některé pojišťovny rozdělují svoje tarify na Evropu a zbytek světa, jiné mají ceníky pro jednotlivé státy. Pokud vyrazíte do Rakouska, jeden den základního pojištění vás vyjde na méně než 20 Kč, ale pokud vyrazíte do Japonska, zaplatíte si za den více než 30 Kč.

Cestu ovlivňuje i fakt, zda jedete jako turisté, nebo pracovně, to se totiž může taxa zdvojnásobit. Je nicméně důležité, abyste vždy uzavřeli pojištění, které pravdivě odpovídá provozovaným aktivitám, protože jinak nám pojistná událost nemusí být uznána.

Léčebné výlohy

Pojištění léčebných výloh je hlavní složkou ceny pojistného. Jedná se o pojištění pro případ, kdy v zahraničí budete muset vyhledat lékařskou pomoc nebo být hospitalizováni.

Většina pojišťoven nabízí několik úrovní krytí. Čím nižší krytí vaše pojištění má, tím méně vás bude pojištění na den stát, ale tím více hrozí, že nepokryje všechny vzniklé náklady. Je na vašem osobním zvážení, jakou výši krytí zvolíte, nicméně byste vždy měli mít na paměti, že pár korun za pojištění navíc vám ve výsledku může ušetřit i statisíce. Obzvlášť pokud se chystáte mimo Evropu, doporučuje se obvykle volit pojistku s vyšším krytím.

Zavazadla, úraz, odpovědnost

K běžné cestovní pojistce si dále můžete vybrat připojištění odpovědnosti za škodu, úrazové připojištění nebo pojištění zavazadel. Tady bude záležet skutečně pouze na vás a na tom, co v zahraničí plánujete dělat. Cestujete-li například s dětmi nebo pokud plánujete řídit, měli byste určitě zvážit zřízení pojištění odpovědnosti za způsobenou škodu.

 Pozor na časté výjimky z pojištění zavazadel:

  • Elektronika (fotoaparáty, kamery, počítače, tablety, mobily aj.)
  • Pojištěné věci odevzdané do úschovny (za ztrátu odpovídá úschovna)
  • Peníze, platební karty, cestovní i osobní doklady a průkazy
Ročně se pasažérům aerolinek ztratí nebo poškodí 25 milionů zavazadel. Strachu, že se to stane i vám, vás pojištění zavazadel nezbaví, ale v případě ztráty kufrů vám pojišťovna proplatí cenu ztracených věcí nebo zničeného zavazadla.

Kromě toho si můžete vybrat i pojištění storna zájezdu nebo pojištění pro zpoždění a zmeškání cesty. Nefunguje to ovšem tak, že když zaspíte a nestihnete odlet letadla, dostanete peníze od pojišťovny. Musí jít o zpoždění registrovaných dopravců a linkových spojů, které zaviní, že nedorazíte včas na odletový terminál. Pojištění pro zpoždění a zmeškání cesty se proto nevztahuje ani na situaci, kdy vás někdo veze na letiště vlastním autem a vy uvíznete na dlouhé desítky minut v dopravní zácpě.

Marmonaul ( 15. září 2016 16:45 )

uvažuji že k OZP přestoupím

pandrholc ( 20. června 2016 09:09 )

podle meho nazoru je to celkove i dobra pojistovna jsme u nich spokojeni, maji dobre benefity a programy a ta vitakarta je super

krabicak ( 14. června 2016 07:37 )

Njelpsi cestovni pojisteni je od oborove zdravotni pojistovny, mam to do 26 let zdarma, online, pohoda

Zobrazit celou diskusi