Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Cestovní pojištění k platební kartě: Bude vám na dovolenou stačit?

Vyplatí se vám cestovní pojištění na platební kartě?
Vyplatí se vám cestovní pojištění na platební kartě?  (Autor: Profimedia)
Autor: ula - 
22. května 2016
07:30

Doba dovolených se blíží. Pokud už máte vymyšlenou destinaci, neměli byste zapomínat na cestovní pojištění. To nabízí většina bank k platebním kartám. Bude vám stačit, nebo byste se na něj neměli spoléhat?

Cestovní pojištění do zahraničí nabízejí banky k mnoha svým platebním kartám, buď je už zahrnuto v ceně, někde zaplatíte symbolický poplatek. Většinou banky nabízí v rámci cestovního pojištění několik produktů, které se liší limitem léčebných výloh a rozsahem pojistného plnění.

Jaké jsou výhody?

Nemusíte se zdržovat zřizováním pojištění, i když vám to obvykle zabere pár minut, pokud se pojišťujete přes internet. Navíc mnohdy nejste pojištěni jen vy, ale celá vaše rodina. Jenže ne vždycky to stačí.

A co nevýhody?

„Nevýhodou cestovního pojištění k platebním kartám bývají nízké limity pojistných výloh a limitovaný rozsah pojistného plnění. Většinou se totiž jedná o základní pojištění, které si jen velmi omezeně můžete přizpůsobit podle svých představ. Máte-li oblibu v adrenalinových zálibách, asi nepochodíte,“ upozorňují finanční poradci z portálu Ušetřeno.cz.

Nízký bývá také limit za odpovědnost za škody způsobené třetí osobě. A ne každá pojistka k osobnímu účtu v sobě zahrnuje pojištění zavazadel a storna zájezdu.

Pojištění pro celou rodinu, které banky nabízí, také nemusí řešit vše. Rozhodně si prověřte, zda uvedená výše pojistných limitů je pro každého člena rodiny zvlášť či pro celou rodinu celkem. Limit dvou milionů korun je pro jednoho dostačující, ale pokud by se rozpočítal mezi čtyři osoby, nestačí. 500 tisíc korun na osobu není mnoho, a tak by se mohlo stát, že si člověk nakonec pořádně připlatí.

Kdy se pojištění na kartě vyplatí?

Všechno ovšem záleží na konkrétní bance a její nabídce. Některé nabízí pojištění srovnatelné s tím běžným, jiné jen základ, který vás dostatečně neochrání. Pokud chcete tedy spoléhat jen na cestovní pojištění vaší karty, před odjezdem si zjistěte, co všechno vaše pojistka vlastně obsahuje.

Na krátké či běžné cesty po Evropě je toto pojištění dostačující, zvláště pokud cestujete sami. V opačném případě sáhněte po tradiční cestovní pojistce. Máte zde jistotu vyšších limitů pojistného plnění a také lepší servis. Ideální limit pro Evropu je 1 500 000, a pokud cestujete mimo Evropu, tak 3 000 000.

krabicak ( 20. června 2016 09:05 )

jsme u nich taky spokojeni, libi se mi jak je vse mozne online

cassiuss ( 24. května 2016 13:30 )

Chce se to určitě informovat když někam jedu. Osobně mohu doporučit pojištění pohodlně online, a to klidně i v předvečer odjezdu, pojištění od Vitalia pro pojištěnce oborové zdravotní pojišťovny totiž ve věku 0-26 let a od 60 let výše mají pojištění léčebných výloh zcela zdarma.

Zobrazit celou diskusi