Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čechy vyděsila vedra. Ve velkém nakupují větráky a klimatizace

Autor: mib - 
26. července 2016
05:25

Otevřené okno Čechům dávno nestačí. Horké léto raději zvládají s elektronickými pomocníky, a tak obchody s chladicími zázraky berou útokem. Například loni zely regály prázdnotou už během prázdnin. Vedra na nás čekají ještě v srpnu, zpočátku horké dny se postupně prolnou s deštivým počasím a pak začne teplota klesat.

Ventilátor, ochlazovač vzduchu, klimatizace s topením i bez. Lidé letos vzali kvůli parnému létu obchody s elektronikou útokem. Na popularitě získávají také výrobníky zmrzliny nebo ledu. Úspěch mají i autochladničky. Zásoby se tenčí a někde už není možnost si vybrat požadovaný kousek. Vloni některým obchodům došly skladové zásoby už během prázdnin. 

„Jedním z důvodů je jistě loňská sezona, kdy byl díky nepředvídatelným vysokým teplotám nedostatek těchto zařízení. Letos se zákazníci předzásobili včas,“ řekl pro Blesk.cz Pavel Janů ze společnosti Euronics. Ta teď zaznamenala několikanásobně vyšší prodej. Podle Janů je letošní sezona odlišná od většiny předchozích a začala dříve než obvykle. Chladicí elektronika se začala prodávat už na přelomu března a dubna.

Klimatizaci nahradí ochlazovač vzduchu

„Aktuálně se nejvíce prodávají mobilní klimatizace v cenách do patnácti tisíc korun a stojanové nebo stolní ventilátory okolo jednoho tisíce,“ řekla pro Blesk.cz Šárka Jakoubková ze společnosti Alza. Jakoubková potvrzuje, že prodej větráků a klimatizací narůstá. Minulý rok byl rekordní. 

Klasické ventilátory jsou pasé, lidé čím dál častěji pořizují ochlazovače vzduchu nebo klimatizaci. Ty lze používat i bez úpravy interiéru. Stojí do pěti tisíc korun a dokážou oproti větrákům ochladit i velké místnosti. Podle jiných prodejců je ale lepší než klimatizace ochlazovač vzduchu, protože je výkonnější a levnější. 

Pokles teplot a silnější deště

Prodej větráků a klimatizací například v Datartu vzrostl v letošním létě oproti loňskému na dvojnásobek. „Prodej ventilátorů vzrostl o 97 procent a prodej mobilních klimatizací dokonce o 206 procent. Překvapil nás hlavně enormní zájem o mobilní klimatizace, ale ani tak vysoký zájem o větráky jsme nečekali,“ řekla pro Blesk.cz Iva Pavlousková.

Podle ní se také na prodeji podepsalo minulé extrémně horké léto. Kvůli němu zásoby ventilátorů došly a pro letošek se jejich prodej nezpomaluje. Předpovědi počasí ale hovoří o poklesu teplot do normálu.

V druhé polovině prázdnin můžeme očekávat teploty do třiceti stupňů a první srpnový týden bude sice teplotně nadprůměrný, ale hrozí silnější deště. To se může lišit v závislosti na regionech,“ uvádí meteorologové. 

Společnosti mnohdy sází na elektroniku připomínající minulé časy a na poptávku reagují retro výrobky. Lidé proto nakupují chladicí zařízení i s koncem léta.

Jak se právě teď vyvíjí počasí? Mraky sledujte na radaru ZDE

1pravda1 ( 27. července 2016 10:41 )

Jsem proti přijímání muslimských uprchlíků!!!!!!!!!!!do České republiky, nikdo není zvědavý na jejich ramadán, kdy přes den spí a celou noc řádí a hlučí, taková rodina v paneláku je peklo pro ostatní nájemníky. Když tak Sobotka bydlí v bytovém domě, takže jako experiment je dát k němu na patro, a jeho ochranka nám může hlásit soužití! Ochlazovač vzduchu je naprostá kravina.... z horkého pokoje vám udělá vzduch horký a ještě vlhký, protože působí na bázi ochlazování studenou vodou a ledovými kostkami ale pořád zvlhčuje a zvlhčuje jinak pracovat neumí, a nakonec v tom pokoji budete mít horší vzduch než v ostatním teplém ale suchém bytě. Vyzkoušeno a vráceno.

1pepan ( 26. července 2016 09:56 )

Mě vyděsilo těch 80 uprchlíků z Turecka, které se Sobotka rozhodl přitáhnout k nám.

Zobrazit celou diskusi