Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vražedná vedra v Chorvatsku úřadují: Zabila už 6 lidí!

Chorvatská pláž
Chorvatská pláž  (Autor: Profimedia.cz)
10. července 2017
16:33

Chorvatsko, které je jednou z nejčastějších turistických destinací Čechů, sužuje obrovský problém. Vedra jsou v zemi tak úmorná, že si už vyžádala několik obětí. Desítky dalších musely být kvůli přehřátí organismu hospitalizovány.

Uplynulý víkend byl pro Chorvatsko opravdu černý. V přístavním městě Rijeka na severu Chorvatska se tisíce lidí vydaly k moři na koupání, další lidé se snažili zchladit u sebe doma.

Jak ale informoval chorvatský web 24sata.hr, šesti osobám se stala extrémní vedra osudná. Šlo o starší lidi, kterým selhalo kvůli teplotám srdce. S jeho poruchami se navíc dlouhodobě léčili.

Další desítky lidí skončily v nemocnici. Horka jsou v Rijece opravdu neskutečná. Lékařská pohotovost uvedla, že v městě zasahuje u přibližně 110 takovýchto případů. Záchranáři se jen tak nezastaví.

Podobná situace panuje i v Istrii. Tam se zásahy zdravotníků zvyšují při letní turistické sezoně o 40 %. Turisté musí pamatovat na dodržování pitného režimu, nezapomínat na pobyt i mimo slunce a vyhýbání se alkoholu.

Jak reaguje lidský mozek na přílišné horko? Podívejte se:

Video  Horko deptá lidské mozky: Jsme agresivnější, říká neurolog.  - Andrea Ulagová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi