Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Přivydělávali jste si na „živnosťák“? Víme, co s tím v daňovém přiznání

  • Autor: ula,Měšec.cz - 
    4. 3. 2016
    06:15

    Celý rok jste pracovali jako zaměstnanci na základě nějaké smlouvy, ale k tomu jste si něco málo přivydělali i jako drobný živnostník. Jak to ale zanést do daňového přiznání? Sledujte náš návod krok za krokem.

  • 1.Kde najít formulář?

    Pro vyplnění potřebujete daňový formulář, můžete si jej stáhnout zde. My jsme použili formulář v Excelu, jehož součástí jsou už i přehledy pro zdravotní pojišťovny a sociální správu.

     

    Když víte, jak na to, budete mít daňové přiznání vyplněné za pár minut a navíc nemusíte nic složitě počítat.

    Kde najít daňový formulář? Kde najít daňový formulář? | profimedia.cz


  • 2.Základní údaje

    Nejdřív ze všeho musíte do formuláře vyplnit základní data, která naleznete v excelovské tabulce v záložce ZÁKL_DATA. Jejich vyplněním si následně usnadníte práci, protože formulář je nastaven tak, aby se vám tato data následně propsala na příslušná místa v daňovém přiznání. Nejprve vyplníte údaje ve sloupci FYZICKÁ OSOBA. Následně si ve sloupci SPOLEČNÉ ÚDAJE vyberete v řádku č. 13 finanční úřad, pod který spadáte.

     

    Obr. 1 Obr. 1 | Zdroj: Měšec.cz

     

    Následně si v řádku č. 14 vyberete konkrétní město ve vámi zvoleném kraji, pod které spadáte.

     

    Obr. 2 Obr. 2 | Zdroj: Měšec.cz

     

    Na řádcích 16–20 vyplňte vaši adresu. Pak vyplňte vaše kontaktní údaje, vyberete si předmět podnikání a uvedete i váš účet a specifikace o bance.

     

    Obr. 3 Obr. 3 | Zdroj: Měšec.cz

     

    Tím máte vyplněna základní data o vaší osobě a můžete se směle pustit do vyplnění daňového přiznání.

  • 3.Základ daně

    Ve formuláři přecházíme na záložku DAP2, kde se nachází 2. ODDÍL – Dílčí základ daně, základ daně, ztráta. Zde vyplníte řádek č. 31 – úhrn příjmů od všech zaměstnavatelů. Tuto částku získáte z dokumentu Potvrzení o zdanitelných příjmech, které je každý zaměstnavatel povinen vám vydat. Pokud jste měli v roce 2015 více zaměstnavatelů, musíte si toto potvrzení vyžádat od všech. Celkové příjmy, které jsou uvedeny v těchto potvrzeních, pak sečtete a napíšete právě do kolonky 31. V našem případě jsme zvolili variantu, kdy máte jednoho zaměstnavatele a celkem jste u něj za rok 2015 měli příjem ve výši 179 012 Kč.

     

    Poté do řádku č. 32 – Úhrn povinného pojistného podle § 6 odst. 12 zákona – vyplníte součet povinného pojistného, které se opět nachází pod stejným názvem v Potvrzení o zdanitelných příjmech. V tomto případě to dělá 61 104 Kč.

     

    V této chvíli už do tabulky nedoplňujete nic. Všechny ostatní údaje se samy propsaly. Na řádku 60 – Daň celkem zaokrouhlená na celé Kč nahoru – se vám spočítala výše daně, kterou máte zaplatit. V tomto případě 36 015 Kč.

     

    Obr. 4 Obr. 4 | Zdroj: Měšec.cz

    Obr. 5 Obr. 5 | Zdroj: Měšec.cz

  • 4.Slevy a odpočty

    Takovou výši daně ale platit nebudete. Přejdeme do záložky DAP3, kde můžete uplatnit různé slevy. Nejdříve zde ale do řádku 84 – Úhrn sražených záloh na daň z příjmu ze závislé činnosti (po slevách na dani) – napište částku, kterou jste již na dani zaplatili. Ta se v Potvrzení o zdanitelných příjmech nachází na řádku č. 12. V našem případě činí tato částka 11 370 Kč.

     

    V řádku 91 – Zbývá doplatit – se nyní ukazuje skutečná výše daně, kterou musíte zaplatit.

     

    Pokud je výše daně záporná, značí to přeplatek, který vám bude vrácen. Pokud je výše daně kladná, ukazuje vám, kolik musíte finančnímu úřadu zaplatit vy.

     

    V této chvíli je výše daně – 195 Kč, tedy vy získáte přeplatek na dani v této výši.

    Obr. 6 Obr. 6 | Zdroj: Měšec.cz

  • 5.Počet příloh a přeplatky

    Přejdeme nyní do záložky DAP4, kde musíte v řádku 9 uvést, kolik potvrzení o zdanitelných příjmech jste uplatnili. V našem případě je to pouze jedno.

    Obr. 7 Obr. 7 | Zdroj: Měšec.cz

     

    A úplně dole se vám zároveň vyplnila žádost o přeplatek ve výši 195 Kč, o který máte právo zažádat.

     

    Obr. 8 Obr. 8 | Zdroj: Měšec.cz

     

    V této chvíli jste úspěšně vyplnili daňové přiznání, které se týkalo vašich příjmů ze závislé činnosti, tedy ze zaměstnání. Jak ale bylo řečeno na začátku, ještě jste si něco málo přivydělali coby živnostník. A to musíte do daňového přiznání uvést také.

  • 6.Podnikání

    Abyste mohli do daňového přiznání zanést příjmy plynoucí z podnikání, přejděte na záložku 1Př1. Pán v našem modelovém příkladu si vede účetnictví, takže zaškrtne kolonku „Vedu účetnictví“.

     

    Na řádek 101 uveďte vaše příjmy za rok 2015. Myslí se tím příjmy z podnikání, respektive kolik jste si za rok 2015 vydělali jako podnikatelé. V našem případě to bylo 100 000 Kč.

     

    Na řádek 102 vyplňte, jaké byly vaše náklady. Pán z našeho příkladu uplatňuje reálné výdaje, a nikoli výdaje pomocí paušálu. Tudíž zde uvádí reálné výdaje, které v jeho případě byly 70 000 Kč.

     

    Nic víc zde opět nevyplňujete. Na řádek 104 se vám samo dopočítalo, co budete muset zdanit.

     

    Obr. 9 Obr. 9 | Zdroj: Měšec.cz

     

    Nyní se vraťte zpět na záložku DAP2, kam se již načetly příjmy z podnikání. Na řádek 37 se propsala částka 30 000 Kč – tedy částka, kterou musíte zdanit jako příjem z podnikání.

     

    Obr. 10 Obr. 10 | Zdroj: Měšec.cz

     

    V záložce DAP3 se na řádek 91 vypočítala nová výše daně, kterou musíte zaplatit. Z původních 195 Kč přeplatku se nyní stalo 4 305 Kč nedoplatku.

     

    Obr. 11 Obr. 11 | Zdroj: Měšec.cz

     

    A v záložce DAP4 se žádost o přeplatek sama smazala, protože nyní už žádný přeplatek nemáte, a nemůžete o něj tudíž žádat.

     

    Obr. 12 Obr. 12 | Zdroj: Měšec.cz

     

  • 7. Slevy na dani

    Díky tomu, že jste v loňském roce podnikali a uplatňovali reálné výdaje, můžete si odečíst z daní své děti a i manželku či manžela. Pán z našeho modelového příkladu má ženu a dvě děti. Obojí si chce odečíst.

     

    Učiní tak v záložce DAP3. Nahoru vyplní údaje o manželce, její jméno, příjmení, rodné číslo. Na řádek 65 a) vyplní počet měsíců, po které byla v loňském roce jeho ženou, a výši slevy, kterou na ni uplatňuje.

     

    Do tabulky č. 2 uvede své děti.

     

    Obr. 13 Obr. 13 | Zdroj: Měšec.cz

     

    Na řádku 72 se nyní spočítala výše slevy, kterou může uplatnit. Na řádku 91, kde se původně nacházela částka 4 305 Kč k doplacení, se nyní nachází částka – 40 578 Kč, které dostane vrácené formou daňového bonusu.

     

    Obr. 14 Obr. 14 | Zdroj: Měšec.cz

     

    A je to, vyplnění daňového přiznání máte za sebou. Před vámi je poslední krok. Pokud daňové přiznání podáváte elektronicky, zašlete jej ve formátu XML přes datovou schránku anebo přes Daňový portál Finanční správy.

    Pokud ale přiznání podáváte osobně, nezapomeňte jej podepsat. První podpis je na straně 4 v boxu „Vlastnoruční podpis daňového subjektu“. Druhý podpis je v Žádosti o vrácení přeplatku. Bez něj vám finanční úřad přeplatek nevyplatí. Pokud žádný nemáte, žádost již nepodepisujete.

Martina159 ( 16. března 2016 23:09 )

Krásný večer přeji! Udělejte dobrý skutek a vyplňte studentce dotazník zaměřený na chování spotřebitele na trhu bankovních služeb. Dotazník se vztahuje POUZE na domácnosti s čistým příjmem na osobu nižším než 10 000 Kč. Výsledky budou sloužit jako podklad pro tvorbu doporučení pro tento typ domácností. Děkuji mockrát všem za ochotu a pomoc! http://umbrela.mendelu.cz/vyzkumy/vyzkum?id=1373

Zobrazit celou diskusi