Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

„Stojíte ve frontě hanby.“ Čekajícím opozdilcům s daněmi se na poště posmívali

Autor: mts, sou - 
2. dubna 2016
16:20

Řada lidí podávala v pátek daňové přiznání až na poslední chvíli. 1. duben byl totiž oficiálně posledním termínem, dokdy musel být dokument odeslán. Na hlavní poště v Jindřišské ulici v Praze 1, která má otevřeno nejdéle ze všech, čekali večer lidé ve frontě i desítky minut. A stali se dokonce terčem posměšků.

V pátek večer dorazil podat daňové přiznání na poštu i manažer František Skála. „Takhle to dopadá, když si vzpomenete na daně na poslední chvíli. Když jsem přišel na hlavní poštu, sahala fronta až ke vstupním dveřím. Naštěstí se to hýbalo docela rychle a za 30 minut jsem už stál u přepážky a odesílal své daňové přiznání,“ řekl Blesk.cz Skála, který tento proces absolvoval teprve podruhé v životě.

Příští rok už prý bude moudřejší. „I kvůli výrokům kluků, kteří při procházení kolem si na nás opozdilce ukazovali a říkali, že stojíme ve frontě hanby,“ dodal Skála.

Ten patří ke stovkám tisíc lidí, kteří nechali daně na nejzazší termín. Do čtvrteční půlnoci odevzdali poplatníci jen 1,4 milionu přiznání daně z příjmu fyzických osob, přičemž finanční správa jich očekává celkem 2,1 milionu. 

Pošta se snažila ulehčit situaci lidem tím, že otevřela více přepážek. „Pokud lidé podávají daňové přiznání na poslední chvíli, nepředstavuje to pro Českou poštu problém, případný nápor nejen v tomto období zvládá například posílením svých přepážek,“ uvedl v týdnu mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Pokuta se počítá až po pěti pracovních dnech

Důležité je, aby na dokumentu bylo hlavní razítko s datem 1. dubna. „Nám pak daňové přiznání podané na poslední chvíli přijde například v pondělí. Pokud je na něm ale razítko s datem 1.dubna, je považován termín podání za splněný,“ vysvětluje mluvčí Finanční správy Petra Petlachová.

V případě, že poplatník podá daňové přiznání až po zákonné lhůtě a se zpožděním delším než pět pracovních dnů, finanční úřad ze zákona vypočte pokutu. Pokud ale penále nedosáhne 200 korun, úřad ho nepředepíše a opozdilec ho platit nemusí. Kdo využívá služeb daňového poradce, má čas až do 1. července.

renataren ( 2. dubna 2016 20:09 )

 Pak se všichni rozčilují, že je na poště fronta a jak je ta pošta hrozná... Bl.bci..

Zobrazit celou diskusi