Čtvrtek 9. května 2024
Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena
Polojasno 18°C

Konečně ušetříme? Ceny elektřiny budou klesat i příští rok

Na elektřině ušetříte, i když ne moc.
Na elektřině ušetříte, i když ne moc.  (Autor: Zdroj: Profimedia)
Autor: ula - 
22. října 2015
05:50

Jak to vypadá s cenami elektřiny na příští rok? Analytici přinášejí příznivou prognózu. Velkoobchodní ceny elektřiny dlouhodobě zvolna klesají a příští rok to nebude jinak.

„Velkoobchodní ceny elektřiny budou pokračovat v poklesu i v příštím roce, forwardová křivka indikuje cenu cca EUR 31/MW, tzn. pokles o cca 10 %,“ řekl pro Blesk.cz Ondřej Koňák, analytik Generali Investments CEE.

Pro domácnosti to znamená, že koncová cena elektřiny klesne. Vzroste ovšem cena za distribuci, která se zvedne o cca 3 %. „Nicméně celkový dopad do koncové ceny domácnosti očekáváme cca 3 % pokles,“ uvedl Koňák.

Zafixujte cenu

Průměrná domácnost, která ročně zaplatí za elektřinu cca 19 000 korun, by tak díky poklesu mohla ročně ušetřit 570 korun.

Podle analytiků ceny elektřiny klesají už pátým rokem v řadě a další propad již neočekávají. „Domácnostem bych doporučil využít delší období fixace ceny, a zajistit si tak aktuální velice příznivé úrovně na co nejdelší období,“ radí domácnostem Koňák.

Paní Věra se svěřila Domácí ekonomce, jak ona šetří na energiích. Podívejte se na reportáž:

Video „Moje děti se mi občas smějí, jak se snažím šetřit,“ přiznává paní Věra. - Andrea Ulagová, Jan Brunclík, Petr Soukup
Video se připravuje ...

 

Máte také nějaké tipy, jak ušetřit? Nebo se nám chcete svěřit se svým příběhem? Napište nám na e-mail domaciekonomka@blesk.cz