Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Ostrý duel o Senát: Na D1 stojíme jako k*eténi, politici nechávají problémy vyhnít

Video se připravuje ...
Autor: Klára Brunclíková - 
14. září 2018
06:00

Jadrné výrazy a doprava v Česku jdou, zdá se, už ruku v ruce. Kromě řidičů si je neodpustí už ani politici. Zatímco Adriana Krnáčová (ANO) označila tvůrce tunelu Blanka za „debily“, kandidát do Senátu Vladimír Kratina (za ODS) se v debatě Blesku rozohnil kvůli dálnici D1, kde podle něj „stojíme jako kreténi“. Český herec se v senátním duelu utkal se sociologem a bývalým poslancem Ivanem Gabalem (za SZ), i ten má k fungování státu - a to nejen v dopravě - výhrady. Co by jako nově zvolení senátoři chtěli změnit?

Vladimír Kratina se v senátním duelu Blesku rozohnil kvůli fungování státu. Nelíbí se mu, že politici problémy dlouho neřeší a nakonec tím trpí občané.

„Mám pocit, že tyhlety elity zanedbávají věci, nechávají to takzvaně vyhnít. A když to pak doběhne a pak se to řeší, tak se pohybujou po povrchu, v detailech, nejdou k věci, k podstatě a nechávají to na nás na občanech - oni si s tím nějak poradí. Příklad je naše dopravní infrastruktura. Za třicet let nic a my se plácáme na jediný bolševický dálnici. Tam stojíme jako kreténi a nic se nestalo,“ upozornil důrazně kandidát na senátora za ODS.

Video  Sociolog Gabal a herec Kratina: O uprchlících, penězích a k*eténech na D1.  - Klára Brunclíková
Video se připravuje ...

Jako řešení vidí Kratina prolomení bariér mezi stranami. „Jedině je možné se spojit a domlouvat se,“ předestřel ideální scénář ze svého pohledu. 

Na rychlost rozhodování si postěžoval i Ivan Gabal (za SZ). To územní rozhodování trvá tak dlouho, že nám Rakušani postavili dálnici, Němci nás obkroužili železnicí a my nejsme schopní se hnout dopředu, konstatoval. „Je v tom i kus odvahy politiků ty věci řešit,“ upozornil kandidát na senátora a přidal příklad Bohuslava Svobody (ODS), který podle něj doplatil na to, že se pustil do řešení opencard a nyní stojí před soudem.

A jak rozhýbat Česko? „My máme tendenci, potřebu, že se všechno musí rozhodnout hned, ale chybí nám systematičnost, zdůraznil kandidát Zelených. Řešení vidí ve větším tlaku na ministry a jejich úřady, o který se mají postarat poslanci a senátoři.

Kratina o uprchlické krizi: Živná půda pro hysterii a zneužívání mocižroutů

V debatě se kandidáti na senátora dotkli i uprchlické krize. Ve vysílání to kvůli přístupu Česka k migraci schytal premiér Andrej Babiš (ANO). „Premiér cestuje se základním poselstvím - My s vámi nebudeme v žádném případě solidární. Máme premiéra, který říká, že sem nikoho nevezme, a naplno čerpá dotace do své firmy a přes tu firmu do svých osobních příjmů,“ rozčílil se v debatě Ivan Gabal. Právě Zelení, za které kandiduje, v předvolební kampani navrhují, aby Praha přijala pět tisíc migrantů.

Vladimír Kratina se strefil také do Tomia Okamury (SPD). „Tady máme Asiata, který křičí do světa chyťte si svého Araba nebo černocha, to se děje. Dějí se různé věci, které se nezabývají podstatou. Podle mě je důležité vrátit se na pevnou půdu právního rámce a na standardy, které existují,“ uzavřel herec.

Doporučujeme
ad-ga ( 17. září 2018 08:36 )

Kratino drž se toho co umíš a ne...ser se do politiky, už teď jsi pro smích . Kdyby nebylo sametu, tak se máme líp, byli by továrny, oděvní průmysl , všechno české a ne zahraniční. Školství jde taky do kopru.

sokol ( 15. září 2018 16:30 )

nebýt 40 let vlády ksč tak tu ještě jezdíme na koních a na vozech jako za Žižky.a místo továren by tu bylo pár manufaktur.

cznb ( 14. září 2018 16:02 )

Jelikož mi jsou bolševici u zádele stejně jako ostatní politici, tak si dokážu zachovat nezávislý úhel pohledu. Pokud se podívám jak přeměnili republiku z poválečných sra-ček do sametu, tak mi nepřipadá, že by se to nějak rapidně od samet do dnes změnilo. A když se podívám na stav výrobních závodů, tak k tomu,co Němci a Američani nerozbombardovali tak za bolševiků toho dost přibylo, zatímco od sametu z tohoto hlediska jsme na tom hůř, v českých rukách už téměř nic není. Budoucím generacím toho po skoro třiceti letech budování kapitalismu moc nezbylo. Nebo se snad letu? Rád bych.

cznb ( 14. září 2018 12:18 )

Nebýt bolševické dálnice, tak by to Kratina mrskal po okrskách.

iFender ( 14. září 2018 08:51 )

Tady se za tech temer 30 let co se tyce dalnic moc nepostavilo.Jak ODS,CSSD,TOP09,KDU CSL etc. zklamalia jen slibovali balamutili obcany.Dnes je u kormidla Babis a vsichni jsou najednou "auf" a kritizuji.Za vlady pseudodemokratu z Praveho bloku ani "necekli" a dnes maji plnou hubu nazoru.To je tak neco odporne hnusneho soudruhu Kratino!Teprve tato vlada zacina neco delat pro lidi a je to vsude znat i v "kapse"!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa