Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Bursíkova parta pomůže Kalouskovi. Do voleb jdou Džamila Stehlíková i režisérka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
13. července 2017
12:35

Kalouskova TOP 09 sehnala do voleb posily. Jde o bursíkovce, členy strany LES, kterou vede exministr Martin Bursík. On ani jeho žena Kateřina Jacques, která vyměnila politiku za profesionální vaření, kandidovat nechtěli. Hlavním tahákem na voliče z tohoto nového partnerství tak má být režisérka Olga Sommerová, která půjde do volební bitvy na pražské kandidátce Topky.

TOP 09 poskytne na svých kandidátkách bursíkovcům celkem sedm míst. Vedle Olgy Sommerové se o hlasy voličů v říjnu bude ucházet např. exministryně Džamila Stehlíková. Manželé Bursíkovi do voleb sami za sebe nejdou, v novém spojenectví prý mají jiné role. Bursík roli poradní a expertní. Návrat do vrcholné české politiky však do budoucna nevyloučil.     

„Důraz TOP 09 na životní prostředí není nic nového. My jsme docela hrdi, že jsme stranou s nejekologičtějším programem v Poslanecké sněmovně,“ uvedl Miroslav Kalousek (TOP 09) k nové spolupráci s LESem. Tedy Liberálně ekologickou stranou. Disponuje dle něj v oblasti ochrany životního prostředí pro příští generace velkým odborným potenciálem. Ale sdílí prý i další hodnoty. Třeba ve směřování Česka v zahraniční politice.

Kalousek: Pojí nás i postoj k EU, Moskvě a Pekingu

Kalousek se tak ve spolupráci setkává s mužem, se kterým seděl v druhé vládě Mirka Topolánka. Tehdy byl Martin Bursík šéfem Zelených, za které kandidoval Karel Schwarzenberg. Kalousek byl ministrem financí za KDU-ČSL.

„Jsem předseda konzervativní strany a ochrana životního prostředí pro příští generace je bytostně konzervativní téma. Dlouhodobě máme s Martinem Bursíkem stejný názor na to, že do prostředí liberální demokracie nesmí vstoupit totalitní prvky, což teď hrozí. Dlouhodobě máme stejný názor, že patříme do EU i do NATO, nikoliv k Moskvě nebo Pekingu,“ připomněl Blesk.cz Kalousek.

VIDEO: Topka chce v Česku platit eurem. Proč?

Bursíkových kontroverzí se neobávají

Proč Bursík kandidovat nebude? Tedy alespoň tyto volby ne? „Protože jsem v období, kdy se věnuji expertní činnosti. Pracuji jako expert v oblasti ochrany klimatu, obnovitelných zdrojů energií,“ vysvětluje. Bude však součástí expertního týmu, který má TOP 09 pomoci. Do budoucna však svou kandidaturu Bursík nevyloučil.

Kalousek se neobává toho, že i tak může Bursík budit u lidí jisté kontroverze. „Každý politik, který má svůj pevný názor, může u někoho jiného vzbuzovat kontroverze. Kontroverze nevzbuzují pouze ti, kteří si nic nemyslí,“ dodal Kalousek.

Schwarzenberg vzpomněl oligarchy a pustošenou půdu

Čestný předseda TOP 09 Schwarzenberg upozornil, že jeho politické směřování se celou dobu orientuje na lidská práva i práva přírody. „Ochranu naší české přírody, půdy a životního prostředí. Jsem nadšen, že touto novou kombinací vlastně oba ideály mého života mohu soustředěně sledovat,“ podotkl.

„Ať v ochraně demokracie, tak v ochraně přírody v ČR je pět minut před dvanáctou. Nevím, co je větší nebezpečí pro ČR. Jestli nás ovládají ti oligarchové, nebo jimi pustošená půda, co bude pro nás mít horší následky. Ale vím, že obojí je velké nebezpečí,“ dodal.

Kalousek s Bursíkem na protestech

Kontakty mezi Topkou a LES jsou dlouhodobější. Patrné je to i mezi jejich hlavními aktéry. Jak Schwarzenberg, tak Kalousek s manželi Bursíkovými nechyběli při protestu na podporu Tibetu, který se v Praze odehrál během návštěvy čínského prezidenta.

„Pan Bursík tam byl za protest za Tibet, já jsem tam přišel protestovat, že je tam nechtějí pustit,“ vzpomíná s úsměvem Kalousek, který mával před policejním kordonem tibetskou vlajkou.

Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze Miroslav Kalousek během protestu na podporu Tibetu a návštěvy čínského prezidenta v Praze | Foto Blesk - Zbyněk Pecák

Režisérka Sommerová jako hlavní tvář

Nejvýše postavená ze sedmičky členů LES, kteří budou kandidovat za TOP 09, je režisérka Sommerová. I ona mluví o tom, že se na české politické scéně dle ní objevují „totalitní tendence“. Zamlouvá se jí konzistentní postoj Topky vůči oligarchizaci politiky a odklonu od demokratických principů.

„Já jsem se ve svém životě snažila přes 30 let svými filmy poukazovat na problémy společnosti a taky jsem se jimi snažila bojovávat proti nespravedlnosti. Protože ta moje filmařská profese má jisté omezení, tak jsem se rozhodla, že vstoupím do politiky, pokud budu zvolena, abych byla jednou z těch sil, která bude bránit tomu, abychom ztratili své demokratické směřování, abychom zůstali součástí Západu, EU a NATO,“ říká Sommerová.

Doufá, že se to podaří. „Musíme si pomáhat,“ dodala Sommerová s narážkou na film jejího režisérského kolegy Jana Hřebejka? Režisérka míří na 6. místo kandidátky TOP 09 v Praze, exministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková v Ústeckém kraji na 12. místě.

Bursíková: Od „plotny“ zpět k politice

Do kampaně se zapojuje i Kateřina Bursíková Jacques. Stejně jako její manžel se rozhodla nekandidovat. „Mám koordinační roli. Byla jsem součástí vyjednávacího týmu a teď jsem zodpovědná za koordinaci volební kampaně za stranu LES. A zároveň dělám osobní asistenci Olze,“ řekla Blesk.cz.

Bursíková přitom z politiky před časem zmizela. Vydala se do zcela jiné branže – do světa vysoké gastronomie. Vystudovala prestižní kuchařskou školu, na britských ostrovech profesionálně vařila.

„Politika mi přijde jako něco, co se týká všech oblastí života. Přijde mi zajímavé, že mám dnes zkušenosti s manuální prací, z gastroprovozu. Je vlastně na škodu, když je někdo jenom v politice ve smyslu skleníku Poslanecké sněmovny, z něhož nikdy nevykročí a nic nezažije. Vnímám to jako velké pozitivum, že žiji pestrým normálním životem, který mě zavane na různá místa,“ dodává Bursíková.

VŠE O PARLAMENTNÍCH VOLBÁCH 2017 ČTĚTE ZDE

VIDEO: Takhle mluvil Kalousek během startu kampaně

Vše o parlamentních volbách 2017 čtěte zde

Rozbory volební situace a autorské komentáře čtete na Reflex.cz

Doporučujeme
mrd.vola ( 14. července 2017 18:08 )

grázlové šmejdi a neschopové se slétají jak hejno supů na mršinu jménem ČR kterou je potřeba ještě pořádně ohlodati

pjotri ( 14. července 2017 17:58 )

KDO muze jeste dnes volity zoufalce Kalouska, neschopnou Stehlikovou a Sommerovou??? To, ze je znama jako reziserka prece NEZNAMENA, ze bude dobra poslankyne! Bursik a jeho biomasa Jacques, to uz tu bylo, neee? A "ministryne" pro lidska prava - cela ta "parta" smrdi na 100 honu podporou imigrantu. Jezis marja, jak je vubec mozny, ze se tato sqadra chysta do voleb??? Jasne, samostatne neeeee, to nemame sanci. Lidi, MEJTE ROZUM a Kalouskovi s Bursikem zatnete tipec.. NEVOLIT!!!

hejhej ( 14. července 2017 15:46 )

Opilce Kalouska , přeběhlíka a dalšího přeběhlíka Bursíka a jejich strany může volit jenom zoufalec nebo ten, kdo si přeje zas.rat republiku primitivními, násilnickými muslimy.

salto ( 14. července 2017 08:23 )

Tito lidé by neměli být nikdy, ale opravdu nikdy pohromadě, protože kdyby do nich uhodil blesk (s malým "b"), tak by se ČR těžko vzpamatovávala, tedy pokud by se vůbec vzpamatovala

salto ( 14. července 2017 08:15 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa