Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Dřu jak kůň v kuchyni.“ Kateřina Bursíková Jacques vaří v Londýně

Autor: simao - 
4. května 2016
20:22

Ze Sněmovny k „plotně“. Exposlankyně a manželka Martina Bursíka Kateřina Bursíková Jacques nechala politickou kariéru za sebou a vydala se uplatnit do zcela jiného oboru – je z ní profesionální kuchařka, která vyrazila na zkušenou do Londýna a půl roku strávila v nejprestižnější kuchařské škole. Nyní tam nabírá další zkušenosti v indické restauraci s uznávaným šéfkuchařem.

„Vaření jsem vždycky brala vážně. Můj první manžel byl Francouz, to mě samozřejmě ovlivnilo. A navíc můj děda byl kuchař, specializoval se na studenou kuchyni a měl za ni i ceny ze soutěží,“ prozradila Kateřina Bursíková Jacques časopisu Gurmet.

Ten se za ní vydal přímo do Londýna, kde nyní nabírá kuchařské zkušenosti. A kde se jí podařilo – jako jediné Češce – vystudovat nejprestižnější kuchařskou školu na světě Le Cordon Bleu. Na její londýnské pobočce. Z pobytu ve Velké Británii již na svou sociální síť umístila řadu fotek. Včetně těch v kuchařském rondonu.

„′Prosim tě Káťo, co v tom Londýně děláš?′ ptá se mě pořád někdo. ′Vařím,′ odpovídám popravdě. ′Co?′ Upřesním, že jsem nejdřív chodila do kuchařské školy a teď že pracuju, teda dřu jako kůň v kuchyni. ′A ta škola, to bylo jako na víc dní a máš nějaký certifikát, jo?′ Stovky hodin. Vlastně šest měsíců, šest dní v týdnu. Jo, diplom mám‚“ prozradila na svém Facebooku Kateřina Bursíková Jacques. A pochlubila se i snímkem s diplomem a oceněním s modrou stuhou.

Absolvovat prestižní kuchařskou školu však nebylo jen tak. Bursíková Jacques v Gurmetu vzpomíná, jak její poměrně romantické představy zničila škola, ve které vládne vojenský režim a dril.

Výuka klasických francouzských technik probíhala jak jinak než ve francouzštině, což exposlankyni nevadilo. Přidal se však k tomu i neustálý časový stres a tlak na kvalitně odvedenou práci. „Leckdo vyčerpáním usnul vsedě, leckdo se rozplakal, bylo tam hodně emocí, je to velký nápor,“ zavzpomínala na intenzivní studia.

Škola prý nenechá projít jen tak někoho, kvalitu absolventů si hlídá. „Někteří mí spolužáci už nastoupili na konkrétní pozici ve vyhlášených restauracích. Někdo si otevře vlastní podnik, pár lidí pochopí, že tenhle styl života pro ně není, a věnují se třeba psaní o gastronomii, píší kuchařky... Já zůstávám v Londýně a jdu sbírat zkušenosti do indické restaurace slavného a milého šéfkuchaře Cyruse Todiwaly,“ prozradila Kateřina Jacques Bursíková, pro některé dodnes spojená s dotazem Jana Krause na biomasu.

Video Kateřina Jacques v pořadu Jana Krause Uvolněte se prosím! - Česká televize
Video se připravuje ...

Hrdinka Dusilová ji dojala, Czechia naštvala

Čas od času si však z anglické metropole do Česka přece jen odskočí. Což byl třeba případ návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Praze.

Tehdy vyrazila někdejší místopředsedkyně Strany zelených, od roku 2014 členka Bursíkovy strany LES (Liberálně ekologická strana), na protičínskou demonstraci plnou tibetských vlajek.

Na Hradčanské náměstí, kam měl průvod v čele s Martinem Bursíkem, Miroslavem Kalouskem či Michaelem Kocábem namířeno, se však nedostali. „Trvám na tom, že k uzavření Hradčanského náměstí nebyl důvod, a trvám také na tom, že uzavření neproběhlo zákonnou cestou. Budeme se soudit,“ uvedla Bursíková Jacques na sociální síti a dodala: „Bylo nám upřeno ústavní právo shromáždit se a vyjádřit se.“  

I přes práci v Londýně přitom exposlankyně sleduje bedlivě na dálku dění v Česku. A také jej bez obalu komentuje. „Víc než jen gesto. Hrdinka dnešních dnů, Lenka Dusilová. Jsem dojata,“ uvedla k protizemanovskému proslovu Dusilové na Andělech.

„Ano, dělá si z nás p*del. Ale taky plíživým způsobem posouvá hranice zpátky k bolševickému myšlení i chování. Zaplať Pánbůh, že jsme zatím součástí západního civilizačního okruhu. God bless NATO and EU,“ kritizovala Bursíková Jacques v dubnu prezidenta Zemana.

A pozastavila se i nad novým anglickým názvem pro Českou republiku Czechia. „Takže nám změnili jméno. Na blbý. Zrovna jsem v Londýně a neumím si dost dobře představit, že někomu tenhle název vysvětluju,“ poznamenala Kateřina Bursíková Jacques. 

mbmb ( 22. března 2019 16:26 )

diskuze u aktualniho clanku je vypnuta - ta seredna Jacques se vyslika a skace s chlapama do rybniku , jsou vsichni pod omamnyma latkama vcetne Bursika ? Takove tupanky i Veresova pry Mama dvou deti na plese vyslecene jak escortka li vsichni nadobro

hejhej ( 5. května 2016 13:18 )

Hloupá biomasa zase dává o sobě vědět ????

salto ( 5. května 2016 09:20 )

Snad tam nebude hromadná otrava jídlem

salto ( 5. května 2016 09:17 )

Jau, Jau Biomaso - jedna už tady byla, co dřela jako kůň, no a když už musíš vysvětlovat Czechii, tak hoď řeč i o biomase. Pane Bože, do koho jsi to duši vrazil?

vvogh.t ( 5. května 2016 04:50 )

biomasa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa