Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

TOP 09 prchají členové. Vadí prý Kalousek a loajální „partajníci“

Autor: val - 
5. července 2017
11:08

Straně TOP 09 před volbami ubylo od konce loňského roku skoro 250 členů. Jsou mezi nimi i ti, kteří loni po neúspěchu v podzimních krajských volbách volali po zvolení nového vedení bez Miroslava Kalouska. Některým vadí, že stranu ovládla šeď a straníci nekritičtí k předsedovi. Upozornily na to Hospodářské noviny (HN).

Úbytek 242 členů z celkových 2839 vyplynul z červnových čísel, kdy straníkům vypršela lhůta pro zaplacení členských příspěvků. Podle HN ji 208 ignorovalo a dalších 34 rovnou vystoupilo. Mluvčí strany Jakub Hnát tvrdí, že se jedná o „každoroční jev“ a nevidí za tím nic významného.

Někteří končící členové však podle listu hovoří o „úmyslném protestu a spojitosti s neúspěšným pokusem o výměnu stranického předsedy Miroslava Kalouska“.

Nevalný výsledek loňských krajských voleb popudil některé straníky a v TOP 09 se začalo stále víc ozývat volání po výměně vedení. Počátkem letošního roku se ale Kalouskovým kritikům nepodařilo sehnat dostatek hlasů pro svolání mimořádného sněmu, kde by se personálie ve vedení řešily.

„Prohráli jsme, teď mají, co chtějí. Ale nehodlám se na tom podílet,“ citují HN Jiřího Š. Cieslara, jednoho z iniciátorů sněmu, který se rozhodl v „topce“ skončit nezaplacením příspěvků.

Sázka na novou krev některým nevoní

„Vládne šeď a průměr, disciplinovaní partajníci, jak si to pan Kalousek vždycky představoval. To už není ta strana, která v roce 2009 naplňovala mě a další nadějemi,“ reagovala poslankyně Nina Nováková, která sama ve vysoké politice končí. Organizaci v Brandýse nad Labem, které šéfuje, prý opustilo 22 členů, kteří nesouhlasili s tím, „jaké neosobnosti se nově dostaly do funkcí“.

Strana se skutečně rozhodla vsadit na mladou krev. Do popředí sune zejména mladou poslankyni Markétu Adamovou nebo Martina Plíška. Stejně tak 20letého teplického radního Dominika Feriho, který v Praze kandiduje z posledního místa. Takový postup otrávil třeba ostříleného politika Františka Laudáta, který se rozhodl z pozice šéfa poslanců TOP 09 vrátit raději do soukromého sektoru.

Takto o svém odchodu promluvil pro Blesk.cz František Laudát:

Blesk.cz psal nedávno také o tom, že stranu po letech opouští také 19letý Mikuláš Kopas, slabozraký autista se zájmem o politiku, který byl v jednu chvíli nepsaným maskotem topky, když proslul „tykačkou“ s Karlem Schwarzenbergem.

Karle, můžeme si tykat? Takhle bavil Kopas straníky před lety na sjezdu:

 

Samotného Kalouska ale odcházení neznepokojuje. „Výzvy a petice patří aktivistům, ne politickým stranám. Příliš si toho nevšímám. Při vší úctě k menšinovým názorům jsou tyto natolik menšinové, že se jimi prakticky nezabývám,“ uvedl pro HN.

Podívejte se, na co láká voliče Dominik Feri:

brzyzly ( 7. července 2017 18:24 )

Už tu hlavu z Krkouskovo ***e nevytahuj.

brzyzly ( 7. července 2017 18:09 )

Ty jsi alchymistovo řitní alpinista.

malenabald ( 6. července 2017 17:55 )

Taky si myslím, že má pravdu. A možná je taky zklamaný, že to dotáhl jen do Sněmovny (žádné ministerstvo).

zadnice ( 6. července 2017 10:58 )

Jak Laudáta nemusím, tak musím přiznat, že v tomto má rozumný a pravdivý názor. TOP 09 je hlavně díky Kalouskovi, Plíškovi a jim podobných naprosto nevolitelná!!!

aIIahakbar ( 5. července 2017 22:17 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa